ORASE DOAR CU NUMELE
Vile splendide mustind de bunastare si zone unde costul unui metru patrat de pamant atinge si 1.500 de euro. Nu, nu ne aflam intr-o statiune de fite de pe Riviera Franceza, ci in Voluntari, la un pas de Capitala. Autoritatil
ORASE DOAR CU NUMELE
Vile splendide mustind de bunastare si zone unde costul unui metru patrat de pamant atinge si 1.500 de euro. Nu, nu ne aflam intr-o statiune de fite de pe Riviera Franceza, ci in Voluntari, la un pas de Capitala. Autoritatile locale au ridicat localitatea la rang de oras in 2004, desi nu indeplinea conditiile necesare, iar acum se zbat sa tina pasul cu faima pe care ei insisi au creat-o locului.


Voluntariul este o localitate clar delimitata pe harta statutului social. De-o parte se afla Voluntariul vechi, zona ce pastreaza un pronuntat aspect de comuna, iar de celalta parte, despartite de un camp mlastinos, se afla Pipera - locul inaccesibil omului care munceste pentru salariul mediu pe economie. Intre ele se intinde un pustiu intrerupt din loc in loc de palcuri de vile, stinghere si neumbrite de vreun copacel, de parca s-ar fi inaltat din nimic in buricul Baraganului.


SI BOGATII PLANG... O vorba din batrani spune ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Asa ar putea spune si o parte din cei care au cheltuit zeci de mii de euro pe proprietati in Pipera si Voluntari. Daca cei din Voluntariul saracut privesc cu jind la culorile stralucitoare ale vilelor impozante in care locuiesc VIP-uri peste VIP-uri, si cei care au ravnit la o casa in zona cea mai de fite a momentului, fara a se interesa de infrastructura si utilitati, au la randul lor motive de invidie. In Pipera, dar si in alte cartiere de vile de pe campul care desparte cele doua lumi, sunt case care nu au canalizare, apa la robinete, gaze. Primarul ne da un exemplu, cartierul Madrid. "Oamenii au anticipat, cand s-au decis sa construiasca, faptul ca infrastructura va veni si ea." Numai ca, de la an la an, Primaria s-a intins mai mult decat ii permite plapuma si ii e din ce in ce mai greu sa tina pasul cu ritmul de dezvoltare. "Anual, inVoluntari se construiesc in medie 3.000 de locuinte", declara edilul Voluntariului, Costel Pandele. Ca sa nu fie luat prin surprindere de avansul infloritoarei urbe si, mai ales, ca sa uneasca cele doua cartiere, primarul a facut trotuare pe marginea campului, acolo unde viseaza sa se ridice orasul nou. "Am vrut sa unim cele doua Romanii. Iar aici, prin mijlocul campului, vom face un bulevard larg, cu sase benzi", proiecteaza Pandele cu precizie pe harta din biroul Primariei.


MERGE SI ASA. Povestea orasului Voluntari incepe in primavara anului 2004. Atunci s-a dat legea prin care localitatea de la marginea Bucurestiului a fost ridicata la rangul de oras. Din cele 16 criterii pe care o localitate trebuie sa le indeplineasca pentru a face saltul, Voluntariul indeplinea doua fara echivoc: populatia, in jur de 35.000 de oameni, dar cu veneticii care si-au facut case in localitate populatia se dubleaza, si faptul ca majoritatea locuitorilor este angajata in activitati neagricole, cei mai multi muncind in Capitala. Restul s-a strecurat printr-o sita generoasa. "Prin 2003 deja exista o anumita stare de spirit in Voluntari, iar pe cartile de identitate scria satul Voluntari. Eticheta de comuna ar fi o ghiulea de piciorul nostru", explica primarul Pandele. Pe cetateni nu i-a intrebat nimeni, desi autoritatile locale declara ca a fost facut un referendum, la care au participat 60 de procente din populatia localitatii, dintre care 80 de procente s-au declarat pentru transformarea mai ceva ca in Matrix a fostei comune de muncitori. Nea Dumitru poate sa bage mana in foc ca ochii lui n-au vazut un afis care sa anunte referendumul pentru oras si urechile lui n-au auzit de asa ceva. Si l-ar fi interesat sa afle, ca sta de 53 de ani in Voluntari. "Am aflat de la Primarie ca Voluntariul e oras, am vazut ca mi s-a dublat impozitul si asa m-a luminat si pe mine cineva", zambeste in timp ce coteste din strada faloasa pe ulita plina de noroi pe care-si are casuta. Sotia lui, Alexandra, spune ca si-au bagat gaz pe cont propriu, canalizare nu au. "Au bagat anul trecut canalizare pana la stalpul acela din spatele casei noastre si s-au oprit. Am un baiat care munceste in Spania si a venit cu un spaniol, mi-a fost si rusine sa-l bag pe straduta noastra", se vaita femeia. Doamna Olga, de pe Strada Cugetatorii, e multumita de ce se intampla in Voluntari. Mai ales ca, ne arata groapa de sub poarta ei, a ajuns canalizarea si la ea. A avut noroc si de gaze, vara trecuta s-a asfaltat strada pe care sta. Suflet milostiv, se gandeste la oamenii mai putin norocosi care si-au trantit viloaiele in camp si, a auzit ea, la cele galbene de dupa damb abia s-a bagat curent electric.


LEGEA COMPENSATIEI. Daca in 2004, la data declararii Voluntariului oras, localitatea trebuia sa aiba 50% din strazi asfaltate, in anul de gratie 2007 orasul se poate lauda doar cu aproximativ un sfert din total, conform datelor oferite de Primarie. Pe mai multe s-a pus pietris, pentru ca "erau ulite unde se intra toamna si se iesea primavara", recunoaste edilul. De asemenea, dotarea a peste 70% din locuinte cu instalatii de alimentare cu apa sau cu baie si WC e un vis frumos. Atunci cum a putut fi aprobata fisa localitatii? "Probabil ca cei din comisie au considerat ca Voluntariul compenseaza pe alte planuri. Graba noastra de a ne declara oras s-a datorat si faptului ca era vorba ca o portiune - ne indica pe harta o halca din zona de nord-est a Capitalei - trebuia sa ajunga in administratia Sectorului 1 si o alta bucata ar fi trecut la Sectorul 2. Daca ai statut de oras, asa ceva nu se mai intampla", explica primarul.


MAI SUS... LA MUNa€™CIPIU. In zona de lux a Voluntariului e greu sa vorbesti cu oamenii: rar vezi un suflet pe stradutele inguste sau la ferestre. Nici n-ar avea la ce peisaj sa se uite. Panorama unui cartier de vile este fosta groapa de gunoi, acum astupata sub damburi negre de pamant, fara vegetatie. Nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva numele de "Pipera" are ca unica justificare pretul piperat al terenurilor, unde un metru patrat de pamant se vinde cu sume cuprinse intre 400 si 1.500 de euro. Pe anumite strazi, masinile apar de dupa colt ca niste surprize si te minunezi ca intr-o asemenea stramtoare incap doua autoturisme. Pe Strada Popasului, cand ploua, mirosul devine de nesuportat. Localnicii spun ca nu e singura strada cu probleme care-ti muta nasul. Un drum de la un cap la altul al acestui oras dezlanat te poarta pe langa sedii de firma culmea luxului, mormane de gunoaie la marginea soselei, strazi ticsite de case grandioase, dar cu noroi printre ele, ulite mizere. "Noi construim aici un oras. Am vrut chiar sa declaram Voluntariul municipiu, dar nu ne-au lasat, pe criterii politice. Ce-or vrea acum, sa devenim iar catun?", intreaba retoric primarul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.