Tendinta de depreciere a dolarului de acum doua zile a produs o stare de anxietate speculatorilor, care si-au lichidat o parte din pozitiile pe monedele mergente, leul fiind cel mai afectat comparativ cu celelalte valute din zona. Ieri, odata cu reve
Tendinta de depreciere a dolarului de acum doua zile a produs o stare de anxietate speculatorilor, care si-au lichidat o parte din pozitiile pe monedele mergente, leul fiind cel mai afectat comparativ cu celelalte valute din zona. Ieri, odata cu revenirea fondurilor straine pe pietele emergente, s-a inregistrat o cerere mai mare de moneda din zona, ceea ce s-a reflectat pozitiv si in privinta leului. BNR a anuntat un curs mediu al monedei unice de 3,5463 lei fata de 3,5278 lei, acum doua zile. Desi la prima vedere am asistat la o depreciere a leului, el a reusit ieri sa recupereze un procent, comparativ cu inchiderea de marti de pe piata londoneza, unde euro crescuse la peste 3,57 lei. Piata s-a deschis ieri la cotatii apropiate de cele de marti seara, tranzactiile realizandu-se la 3,5710 lei. Acesta a reprezentat maximul sedintei, euro coborand in jurul orei 16:00 pana aproape de 3,53 lei. "Leul a devenit o moneda a carei evolutie este tot mai afectata de deciziile speculatorilor, comenta un dealer bancar. In aceasta perioada oferta de valuta este mai mare, exportatorii avand nevoie de lei pentru plata salariilor, bonusurilor sau primelor din decembrie, cat si pentru achitarea datoriilor la buget. In acelasi timp, intrarile de valuta cresc consistent la nivelul caselor de schimb prin remiterile in tara ale romanilor care muncesc in strainatate. Şi, cu toate acestea, marti am asistat la o depreciere brusca a leului de circa 2%, iar azi la o crestere de peste un procent, cursul avand o evolutie identica cu cea a forintului sau zlotului". BNR a anuntat un curs mediu pentru dolar de 2,4089 lei, fata de 2,4036, lei acum doua zile. Dobanzile interbancare overnight si one week s-au mentinut in culoarul 7 - 8%, aproape de nivelul dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.