Europa se confrunta cu incertitudini in ceea ce priveste energia furnizata pe viitor de Rusia, pentru ca rezervele de petrol si gaze ale tarii se vor epuiza in cateva zeci de ani, daca Moscova nu va investi mai mult in acest sector si nu va spori efi
Europa se confrunta cu incertitudini in ceea ce priveste energia furnizata pe viitor de Rusia, pentru ca rezervele de petrol si gaze ale tarii se vor epuiza in cateva zeci de ani, daca Moscova nu va investi mai mult in acest sector si nu va spori eficienta energetica, potrivit EUObserver, preluat de NewsIn. Un raport al Institutului german pentru Cercetari Economice (DIW), cu sediul la Berlin, publicat marti, pune la indoiala capacitatea Moscovei de a face fata cresterii cererii mondiale de petrol si gaze.
Cercetatorii germani au avertizat ca rezervele existente se vor epuiza in cateva decenii daca se mentine productia actuala. "Desi Rusia este al doilea producator de petrol din lume, ocupa al saptelea loc in ceea ce priveste rezervele cunoscute. La nivelul actual al productiei, rezervele vor fi epuizate in aproximativ 22 de ani", afirma DIW. O situatie "similara", dar mai putin acuta, exista in sectorul gazier, unde rezervele se vor epuiza in 75 de ani, potrivit studiului. Exporturile de gaze cresc mai incet decat a estimat Kremlinul in propria sa strategie energetica. "Faptul ca exporturile ruse de gaz cresc mai incet decat a fost prevazut in strategia energetica nu afecteaza resursele energetice ale Europei pe termen scurt sau mediu. Dar pe termen lung pot aparea lipsuri, pe de o parte pentru ca Europa va concura cu alti consumatori potentiali, cum este China", explica cercetatorii germani.
Problemele Rusiei in ceea ce priveste resursele sunt provocate, in primul rand, de faptul ca nu se investeste suficient in sectorul energetic, in conditiile in care investitorii straini sunt descurajati de "conditiile politice". Investitiile straine in capacitatile petroliere sau gaziere au o tendinta descendenta, arata studiul.
In paralel, Moscova nu reuseste sa isi reduca cererea energetica interna, amplificata de subventiile mari la pretul energiei.
Raportul intervine in conditiile in care UE incearca sa isi diversifice sursele energetice, angajandu-se, de exemplu, in proiectul Nabucco, pentru extractia si transportul gazului din state din Asia Centrala.
Dependenta energetica a Europei de Moscova a devenit evidenta la inceputul anului 2005, cand Rusia a suspendat livrarea de gaz catre Ucraina, determinand intreruperi ale aprovizionarii mai multor tari europene. UE importa 29% din necesarul de petrol si o treime din cel de gaz din Rusia, potrivit institutului german.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.