Directia Nationala Anticoruptie a iesit, ieri, la rampa cu primul comunicat referitor la cauza fraudarii concursului desfasurat la Institutul National al Magistraturii pentru functiile de conducere la procurori, in care sunt anuntate rezultatele preliminare ale anchetei facute de Sectia I. E vorba de sase invinuiti, unii dintre ei fiind nume grele din magistratura. De mentionat ca nici unuia dintre invinuiti nu i s-a aratat vreo proba in baza careia a fost formulata acuzatia. In alta ordine de idei, se pare ca in dosar nu sunt numai inregistrari ale unor convorbiri telefonice, dar si un denuntator, care va fi pus mai tårziu sub clauza de impunitate.

Cel mai greu „cap“ pus sub invinuire este al fostului procuror general adjunct Gabriela Ghita, actualmente procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a prezidat comisia de examinare a participantilor la concursul de numire pe functii de conducere a procurorilor. Infractiunea posibila: permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Al doilea invinuit: Eugen Cojocar u, coleg la PICCJ cu Gabriela Ghita si membru supleant al aceleiasi comisii de examinare. Acesta e acuzat de trafic de influenta si instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Ceilalti patru sunt acuzati ca ar fi dat sau au inlesnit mita. Astfel, Sterian Guli, prim-procuror la Urziceni, care castigase examenul pentru postul de sef al Parchetului Capitalei, este acuzat de instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Judecatorul Gheorghe Cerbeanu de la Tribunalul Valcea este acuzat de complicitate la cumparare de influenta, Dumitru Gheorghe, procuror la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, e acuzat de cumparare de influenta, iar Gheorghe Bucur, notar, fost judecator la Inalta Curte si fost membru CSM, e acuzat de trafic de influenta si complicitate la cumparare de trafic de influenta.

Rezumatul facut de DNA la acuzatiile aduse
Procurorii DNA afirma ca, din probele administrate pana acum, in luna octombrie, Gheorghe Dumitru, candidat, i-ar fi dat spaga lui Bucur prin intermediul judecatorului Cerbeanu, iar Bucur i-a promis ca-l va ajuta. Nu reiese daca l-a si ajutat in vreun fel.