Ministrului Transporturilor i s-a solicitat sa prezinte Guvernului o nota privind scumpirea autostrazii Transilvania.Secretariatul General al Guvernului (SGG) a cerut imperios Ministerului Transporturilor (MT) sa realizeze pina la finele lunii decembrie o nota privitoare la stadiul proiectului autostrazii Transilvania si la cresterile de preturi, a declarat ieri Ilie Bolojan, seful Secretariatului General al Guvernului. Reactia SGG vine dupa ce ieri Cotidianul a prezentat scrisoarea in care Compania de Autostrazi (CNADNR) cerea Guvernului indicatii despre posibilitatea legala a majorarii pretului autostrazii Transilvania cu 3 miliarde de euro.

Bolojan spune ca a primit, intr-adevar, o sesizare scrisa a CNADNR privitoare la cresterile de pret, dupa care s-a intilnit cu sefii acesteia. El a adaugat ca nu stie sigur daca documentul a ajuns la Orban. „Oricum, MT trebuie sa prezinte nota in termen de 30 de zile, adica pina la finalul lunii decembrie", a aratat Bolojan.

Dupa ce a negat initial existenta corespondentei directe CNADNR-Guvern, ministrul Orban a spus ieri ca documentul care va fi trimis Executivului va contine „probleme juridice referitoare la derularea contractului si o evaluare a perspectivelor". Chiar daca pretul contractului va fi mai mare decit cel aprobat initial, ministerul nu va prezenta o evaluare a costurilor finale deoarece ar fi „una din burta". „Problema este daca se impune modificarea HG (prin care s-a semnat contractul cu Bechtel - n.red.) si de asemenea care este pozitia Guvernului fata de posibilitatea cresterii pretului", a declarat ministrul. „Contractul a fost comandat politic si avantajeaza compania Bechtel", a mai declarat Orban.

Fostul ministru Radu Berceanu spune ca, daca seful unei companii subordonate lui s-ar adresa direct Guvernului, „nu l-ar mai prinde finele zilei in Ministerul Transporturilor. „Domnul Grecu (seful Companiei de Autostrazi - n.red.) nu pune problema ce se poate face, nu prezinta mai multe variante, cum ar fi normal, ci intreaba senin si direct ce act normativ trebuie modificat ca sa ii mai dea lui Bechtel trei miliarde de euro in plus", spune fostul ministru, adaugind ca sustine realizarea autostrazii, dar nu oricum. „Totul se petrece tot timpul in favoarea firmei Bechtel", afirma Berceanu.