OPEC a stabilit ieri ca nu-si va mari productia de petrol, a declarat ministrul nigerian al petrolului, Odein Ajumogobia, si respinge cererile venite din partea marilor consumatori pentru mai mult titei, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Organizat
OPEC a stabilit ieri ca nu-si va mari productia de petrol, a declarat ministrul nigerian al petrolului, Odein Ajumogobia, si respinge cererile venite din partea marilor consumatori pentru mai mult titei, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Organizatia a stabilit o noua intrunire la sfarsitul lunii ianuarie in 2008, pentru a reanaliza decizia inaintea reuniunii generale din martie, a declarat Ajumogobia. Inaintea intrunirii, ministrii tarilor membre OPEC au declarat ca nu vad niciun motiv sa mareasca productia, deoarece organizatia produce deja suficient petrol pentru a satisface cererea in sezonul de iarna. Insa ministrii au afirmat ca nu pot controla preturile, din cauza ca speculantii au desprins preturile la petrol de fundamentele economice. "Nu am observat deocamdata nimic care sa justifice o crestere sau o diminuare", a declarat ministrul saudit al petrolului, Ali Naimi. "OPEC considera ca raportul dintre cerere si oferta este echilibrat, si de aceea nu este nevoie de o sporire a productiei de petrol", a declarat ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari. Organizatia celor 13 state se confrunta cu presiuni puternice din partea unor mari consumatori precum SUA, ce doreste cresterea productiei pentru a sustine cursa preturilor la petrol, care a adus titeiul la un record de peste 99 dolari/baril in data de 21 noiembrie - din cauza speculatorilor, considera OPEC. Asteptarile sporirii productiei au condus la scaderea cu 11 dolari a preturilor la petrol, in cele doua saptamani dinaintea intrunirii OPEC. In urma deciziei de ieri, preturile la petrol au crescut cu un dolar, la 89,32 dolari pe baril. Anumite state membre OPEC se tem de impactul costurilor ridicate la energie asupra cresterii economice, odata ce incetinirea economiei SUA ameninta sa afecteze toata economia mondiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.