Capitanul nationalei a fost pus de romani pe cel mai inalt loc in topul sportivilor, acum doi ani. Si anul acesta se tine bine in clasamentul „Zece pentru Romania", dar Mutu ar putea sa il prinda din urma.Cristi Chivu si Adrian Mutu, uncuplu fotbalistic in aproape toateclasamentele. Foto: Reuters Traditionalismul romanilor in a-si alege elitele s-a vazut si anul acesta, la toate categoriile, in urma rezultatelor preliminarii „Zece pentru Romania". Voturi conservatoare s-au dat si la sportivi, dar intr-o alta maniera. La doi ani diferenta, listele cu nominalizati seamana bine, dar, spre deosebire de actori sau cintareti, ele nu au nume din generatiile de aur. Chiar daca Angela Similea si Sofia Vicoveanca nu s-au mai vazut pe scena mai mult decit Nadia pe birna, cind vine vorba despre sportivi, iesirea lor din arena este taxata si cu votul. Daca Florin Piersic a fost pe locul intii in preferintele autohtone si in 2005 si a ramas intre ele si in 2007, printre primii zece sportivi nu s-au manifestat nostalgii pentru Giga Hagi sau pentru Nadia Comaneci nici anul acesta, nici acum doi ani. Voturile le-a cistigat, in schimb, Cristian Chivu, laureatul sportivilor in 2005. A fost urmat de Dorinel Munteanu, in timp ce Mutu, favoritul in urma primului val de cercetare, a ocupat doar locul 6, inainte cu o pozitie fata de Andrei Pavel, dar in urma lui Marius Urzica. Intre timp, gimnastul a iesit din top, dar Andrei Pavel a ramas sa reprezinte tenisul, asa cum Catalina Ponor si Marian Dragulescu tin si dupa doi ani steagul gimnasticii in faima populara.

New entry-urile de anul acesta sint patru fotbalisti, Dorin Goian, Bogdan Lobont, Banel Nicolita si Claudiu Niculescu, si un singur boxer, dar de talie mondiala, Lucian Bute. „Notorietatea sportivilor a fost dublata de notorietatea sporturilor pe care le practica. Fotbalul este intr-adevar suprareprezentat in aceasta tara. Are nu mai putin de patru reprezentanti. Printre fotbalisti apare si unul care s-a retras chiar anul acesta: Dorinel Munteanu", explicau rezultatele de acum doi ani, producatorii campaniei in cartea „Zece pentru Romania" 2005. In 2007, fotbalul continua sa fie suprareprezentant: 8 nominalizati printre finalisti. Printre acestia, Dorinel Munteanu isi mentine inca faima printre fani. „Romania e o monocultura in privinta sportului. De aceea sint multi fotbalisti si se voteaza tribal: trei stelisti, doi dinamovisti si tot asa", a explicat Catalin Tolontan, la conferinta de presa in care Realitatea TV a prezentat rezultatele primului val de cercetare. Perifericele tenis si gimnastica vor fi ajutate insa si de box sa tina piept anul acesta nationalei in clasament.

„In dezbaterile asupra criteriilor care definesc un bun sportiv s-a spus, poate pe buna dreptate, ca aceste criterii sint in mare masura conservatoare. A cistiga competitii internationale este o masura a valorii dincolo de granitele tarii. Spre deosebire de alte categorii, performanta este mai usor de masurat. Ea se masoara de obicei in secunde, in centimetri, in numar de goluri, numar de greseli personale sau in punerea la podea a adversarului", mai scriau realizatorii dupa prima editie „Zece pentru Romania". Acum doi ani, mai bine de o treime dintre romani credeau ca un sportiv de elita trebuie sa fie „disciplinat" si „sa duca o viata sportiva", criteriile cu numerele 2 si 3 ca importanta, dupa ce „a cistigat competitii internationale". Doua criterii conservatoare, au comentat producatorii, intrebind retoric: „Sint acestea importante doar pentru imaginea sportivului sau au o legatura cu performanta?". Pe aceeasi lista, romanii chestionati au mai asezat ambitia, colaborarea cu echipa, corectitudinea, dar si „singele rece", „cumpatarea" si „generozitatea".

Anul acesta, criteriile s-au schimbat. In 2007, antrenamentul, talentul si rezultatele fac dintr-un sportiv un nume de elita in opinia autohtonilor. Tot la conferinta de presa, Ion Cristoiu a ramas nemultumit de criterii, cu atit mai mult cu cit ele au fost alese de public: „Talentul e cinstitul pentru politicieni. Trebuie sa ne bazam si pe competenta ca sa iesim si din partea romantica a tranzitiei". Seful „Gazetei Sporturilor" nu a fost insa de acord cu veteranul: „Integritatea este necesara, nu o putem elimina din codul profesiilor".

Un alt subiect mult discutat a fost Adrian Mutu. Desi nu cel mai bun reprezentat al criteriilor de disciplina si viata sportiva, scandalurile din viata lui au fost contrabalansate de rezultate, iar atacantul a ramas in topul din 2005, chiar daca pe pozitia a sasea. Intre timp, atacantul si-a pus ordine in viata familiala si a ramas, oricum, printre preferati. Victor Ciutacu si-a exprimat admiratia pentru echipa lui de PR, spunind ca a facut o treaba excelenta in a-i redresa imaginea fotbalistului. O mare parte dintre jurnalistii prezenti in platoul Realitatii au mizat pe el anul acesta.