Agentia de rating Moody's afirma ca ratingul Baa2 cu perspectiva stabila acordat obligatiunilor ruse in valuta si moneda locala va fi consolidat de victoria partidului pro-Putin, Rusia Unita, in alegeri parlamentare si chiar la cele prezidentiale, di
Agentia de rating Moody's afirma ca ratingul Baa2 cu perspectiva stabila acordat obligatiunilor ruse in valuta si moneda locala va fi consolidat de victoria partidului pro-Putin, Rusia Unita, in alegeri parlamentare si chiar la cele prezidentiale, din primavara lui 2008, informeaza NewsIn. In raportul anual despre Rusia, agentia de rating concluzioneaza ca economia rusa se afla pe o traiectorie solida, chiar daca este in continuare confruntata cu provocari pe termen lung. "Pe langa stabilitatea politica consolidata in ultimii opt ani, ratingul reflecta existenta unor surplusuri externe si bugetare considerabile, scaderea substantiala a datoriei guvernamentale si intarirea lichiditatii pe plan extern in aceasta perioada", a declarat vicepresedintele Moody's, Jonathan Schiffer, autorul raportului.
Acesta a mai spus ca din primele zile dupa prabusirea Uniunii Sovietice, riscul politic a afectat ratingul de tara al Rusiei. "Chiar daca Vladimir Putin va parasi functia de presedinte al Rusiei, influenta si tacticile sale, impreuna cu echipa sa de persoane cu mentalitate asemanatoare, vor continua sa domine structurile politice si sa administreze macroeconomia, oricare va fi presedintele ales in martie", a continuat Schiffer.
In cazul in care viitorii lideri politici vor prefera in continuare prioritatile domestice si politicile prudente pe termen mediu, situatia politica va sustine ratingul suveran, chiar daca anumite tensiuni in relatiile pe plan intern si extern vor persista.
Schiffer estimeaza ca politicile bugetare vor adopta o linie asemanatoare, iar cheltuirea unor sume din cadrul Fondului de Stabilizare, obtinut din veniturile petroliere, vor fi in continuare limitate si concentrate in special pe reducerea datoriilor si plata pensiilor. "Pana in acest moment, Rusia a fost afectata doar foarte putin de catre criza globala a creditelor", a declarat Schiffer. "In plus, Guvernul detine mijloacele si vointa de a ajuta sistemul bancar in cazul in care va fi necesar", a continuat acesta.
Schiffer a facut referire si la provocarile economice cu care se confrunta Rusia pe termen mediu si lung, precizand ca performantele macroeconomice din viitor "ar putea sa nu mai fie atat de stralucite ca in ultimii ani". Daca se iau in considerare cresterea la un ritm destul de redus a volumelor de export si majorarea foarte rapida a volumului importurilor, surplusul de cont curent de care se bucura momentan Rusia s-ar putea reduce pana la un punct de echilibru in urmatorii doi ani. Cresterea cheltuielilor de stat - salarii, pensii si investitii in mari proiecte de infrastructura - va reduce si surplusurile bugetare ale ultimilor ani.
"Factorul-cheie pentru economia politica rusa pe termen mediu este daca investitiile administrate de stat - ori direct de la buget sau prin corporatii semicontrolate de stat - pot duce la cresterea eficienta a economiei si la consolidarea, atat direct cat si indirect, a clasei de mijloc, aflata in plin proces de creare", a incheiat Scheiffer.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.