Procuroarea Gabriela Ghita, din cadrul Parchetului Instantei Supreme, pusa sub invinuire in dosarul "mita pentru functii in Parchete", a cerut ieri Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sa revoce comunicatul de presa emis la 5 decembrie, prin care D
Procuroarea Gabriela Ghita, din cadrul Parchetului Instantei Supreme, pusa sub invinuire in dosarul "mita pentru functii in Parchete", a cerut ieri Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sa revoce comunicatul de presa emis la 5 decembrie, prin care DNA a facut publice numele a cinci magistrati si un notar si acuzatiile ce li se aduc legate de fraudarea concursului pentru numirea in functii de conducere a procurorilor.

Ghita a contestat ca nereal continutul punctului 2 al Comunicatului "din probele administrate a mai rezultat ca, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian a obtinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la presedinta comisiei de examinare Ghita Georgeta Gabriela, o parte din subiecte, inainte de examen". Afirmatia, sustine Ghita, "este nereala si constituie o manipulare a opiniei publice prin comunicare de inflormatii false in scopul accreditarii si impunerii unei ipoteze nereale". Pusa sub invinuire, pentru ca i-ar fi permis accesul lui Guli la informatii nepublice, Gabriela Ghita sustine ca i-a fost incalcat dreptul la prezumtia de nevinovatie care a fost "distrusa, anihilata" prin comunicatul de presa, acest lucru constituind "un abuz de drept".


DISCUTIILE CSM pentru validarea ori invalidarea concursului au fost amanate pana la finalul anchetei procurorilor DNA, cand in functie de probe Consiliul ar putea invalida total sau doar partial examenul. Intrebat cum comenteaza scandalul "mita pentru functii in Parchete", seful statului, Traian Basescu, a raspuns simplu: "La timpul potrivit".

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar fi trebuit ieri sa ia in discutie validarea sau invalidarea concursului pentru numirea in functii de conducere a procurorilor sI judecatorilor, conform calendarului stabilit. Acest lucru nu a mai avut loc, intrucat toate lucrarile de la testarile scrise privind managementul, comunicare si resurse umane desfasurate la 25 noiembrie a.c. au fost ridicate de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) "in vederea clarificarii suspiciunilor de fraudare existente cu privire la aceste concursuri", ne-a declarat ieri presedintele CSM, judecatorul Anton Pandrea. Acesta a subliniat in declaratia de presa ca intreg Consiliul sprijina ancheta procurorilor DNA pentru lamurirea tuturor imprejurarilor care au determinat speculatii referitoare la aceste concursuri si a exclus posibilitatea implicarii vreunui membru CSM in fraudarea examenelor. "Consiliul Superior al Magistraturii regreta acest incident care a pus intr-o lumina nefavorabila intregul sistem judiciar romanesc".


INVALIDARE, DUPÅ DNA. Seful CSM a precizat ca abia dupa ce procurorii DNA vor termina ancheta, membrii CSM vor putea lua in discutie toate acuzatiile de fraudare a  concursului, functie de probele stranse de anchetatori plenul Consiliului putand dispune invalidarea totala sau partiala a concursului. "CSM va analiza si, eventual, va invalida concursul numai cu privire la instanttele sau Parchetele unde rezultatele au fost viciate de eventuala frauda", ne-a precizat Pandrea. Reamintim ca, la 5 decembrie, DNA a facut publice numele a cinci magistrati si un notar pusi sub invinuire pentru fraudarea ultimului examen organizat de CSM, prin Institutul National al Magistraturii, pentru promovarea in functiile de conducere de la Parchete. Anchetatorii au stabilit ca pentru functia de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Pitesti procurorul Dumitru Gheorghe ar fi platit o spaga de 15.000 de euro, din 50.000 ce ar fi fost pretinsi de procurorul Eugen Cojocaru, membru supleant in Comisia de examinare. Procuroarea Gabriela Ghita este acuzata ca a permis prim-procurorului din Urziceni Sterian Guli, la instigarea acestuia, accesul la subiectele de examen inaintea sustinerii concursului. In afacere apar si doi intermediari: judecatorul Cerbeanu Gheorghe si notarul Gheorghe Bucur.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.