Patronii romani importa muncitori din Kenya, China si Bangladesh, pentru a face fata crizei de forta de munca cu care se confrunta. Mii de lucratori din China, India, Pakistan, Republica Moldova, Turcia, Kenya si Bangladesh vor veni sa munceasca anu
Patronii romani importa muncitori din Kenya, China si Bangladesh, pentru a face fata crizei de forta de munca cu care se confrunta. Mii de lucratori din China, India, Pakistan, Republica Moldova, Turcia, Kenya si Bangladesh vor veni sa munceasca anul viitor in Romånia pe salarii de 200 de dolari pe luna plus bonuri de masa.

Din anul viitor, fabricile de textile din Moldova si Ardeal vor angaja mii de muncitori din Bangladesh si China, ne-a declarat Mihai Tincu, managerul societatii Rapsodia Conf din Botosani. „Avem foarte multe comenzi si nu mai facem fata. Am discutat cu colegii mei din industria usoara si am convenit ca de la anul sa aducem la Bacau peste 900 de muncitori din China si 900 de muncitori din Bangladesh“, a spus Mihai Tincu.
Acesta a precizat ca muncitorii din China si Bangladesh sunt platiti de zece ori mai bine decat in tarile de origine. „La ei, un muncitor din industria textila castiga 20 de dolari pe luna. La noi castiga in jur de 200 de dolari plus bonuri de masa. Trebuie sa mai adaugam si cheltuielile de cazare si transport, care cad in sarcina patronilor“, a spus managerul fabricii de textile. In unitatea din Botosani lucreaza deja 200 de muncitori chinezi, adusi in urma cu doi ani. „Exista fabrici de textile din mai multe orase din Ardeal si din Moldova care vor angaja de anul viitor muncitori din Kenya, China si Pakistan“, a mai spus Mihai Tincu.
El crede ca muncitorii din tarile vecine Ucraina si Moldova nu mai sunt o solutie pentru acoperirea deficitului de forta de munca. Nici solutia interna de recalificare a somerilor nu este o alternativa tocmai buna, pentru ca, odata scoliti, oamenii prefera locurile de munca mai bine platite de afara.

Limba, un impediment de comunicare
Ideea „importului“ de forta de munca nu este insa agreata de toata lumea, impedimentul major fiind diferentele culturale intre angajatii romani si cei asiatici, spre exemplu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.