CE BEM, CE MANCAM Patricia si Ilincuta Iezer ne zambesc inocent de pe eticheta mai multor produse vegetale. Unele dintre ele se diferentiaza printr-un singur aditiv. Este cazul smantanei si al cremei de branza, care au aproape totul in
 CE BEM, CE MANCAM Patricia si Ilincuta Iezer ne zambesc inocent de pe eticheta mai multor produse vegetale. Unele dintre ele se diferentiaza printr-un singur aditiv. Este cazul smantanei si al cremei de branza, care au aproape totul in comun, mai putin agentul de ingrosare. Daca nu difera gustul, macar textura sa fie alta! Smantana vegetala, dar si crema vegetala din branza au compozitia aproape simi­lara. Nu ar fi nici o pro­ble­ma, mai ales daca unele ingredien­te nu ar pune in pericol sa­natatea consumatorilor. Smantana vegetala are in compozitie "lapte vegetal de soia, amidon, ulei de floarea-soarelui, agent de ingrosare (xantan E 415), sare, acid lactic E 270, benzoat de sodiu E 211, arome iden­tic naturale", iar crema vegetala de branza: "lapte vegetal de soia, amidon, ulei de floarea-soarelui, sare, agent de ingrosare (satialgine - acid alginic E 400), acid lactic E 270, benzoat de sodiu E 211, aro­me identic naturale". Difera doar ingrosatorii, care dau consistenta si textura produselor.   ANALIZA. Cele doua sunt produse pe baza de soia, amidon, ulei de floarea-soarelui, agenti de ingrosare, acizi organici, conservanti artificiali si arome artificiale. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, sesizeaza ca "diferenta dintre cele doua produse consta numai in utilizarea a doua substante de ingrosare". Pentru primul produs este folosit aditivul E 415 xantan, care este obtinut dintr-o ciuperca microscopica, iar pentru crema de branza ingrosatorul E 400, acid alginic, este obtinut din alge marine brune. Se remarca, de asemenea, ca al doilea ingredient ca pondere este amidonul, un polizaharid natural, inalt industrializat. Al treilea ingredient este uleiul de floarea-soarelui, care imprima produsului o densitate energetica mare si un aport dezechilibrat de acizi grasi esentiali (raport omega 3/omega 6 de 1/126). Specialistul nostru precizeaza ca omega 6 este un acid gras esential cu efect proinflamator. Pentru ca un aliment sa fie sanatos, raportul acestor doi acizi grasi esentiali trebuie sa fie de maximum 1:4. Acidul alginic actioneaza ca sechestrant in tubul digestiv, diminuand asimilarea substantelor minerale. Conservantul chimic benzoat de sodiu E 211 este un conservant artificial care poate induce migrene, fiind neurotoxic. De asemenea, poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Doza zilnica admisa este de 5 mg/kg corp.   CONCLUZII. Produsele nu sunt indicate copiilor, ado­les­cen­tilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic (suferinzii de poliartrite reumatoide, bolnavii de cancere si boli neurodegenerative, celor cu afectiuni dermatologice, cu afectiuni respiratorii etc.), batranilor, persoanelor suferinde de sindromul ADHD, suferinzilor de malabsorbtie. De asemenea, profesorul Mencinicopschi le atrage atentia celor cu alergie la soia si la benzoat de sodiu asupra faptului ca trebuie sa testeze produsul inainte de consum pentru a vedea care este reactia organismului.   Precizari Rubrica "Ce bem ,ce mancam" se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail, la adresa bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.   cristina.calin@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.