Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au finalizat, ieri, redactarea motivarii deciziei prin care i-a condamnat pe Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac la cåte 15 ani de inchisoare pentru faptele savårsite in timpul Re
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au finalizat, ieri, redactarea motivarii deciziei prin care i-a condamnat pe Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac la cåte 15 ani de inchisoare pentru faptele savårsite in timpul Revolutiei de la Timisoara.
“Gardianul” a intrat in posesia motivarii deciziei judecatorilor Curtii Supreme, a carei esenta este ca cei doi generali au executat ordinul ilegal al lui Nicolae Ceausescu si au tras in manifestantii din Timisoara, cu toate ca aveau cunostinta despre caracterul anticomunist al revoltei. Din acest motiv, judecatorii au decis ca Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac nu pot fi exonerati de raspunderea penala pentru faptele comise. “Inculpatii au fost informati asupra caracterului anticomunist, de protest al manifestantilor (...) si aveau atat pregatirea, cat si experienta necesara pentru a realiza caracterul ilegal” al ordinului dat de Ceausescu. Astfel, instanta a explicat ca “un ordin vadit ilegal nu este propriu-zis un ordin, iar neexecutarea sa nu reprezinta o insubordonare, din contra, executarea (...) atrage raspunderea subordonatului alat uri de seful care a emis un asemenea ordin”.

Stanculescu si Chitac au dat dovada de 'exces de zel>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.