Femeile vor avea, incepånd cu 2008, un ghid de interventie in cazul violentei in familie. Acesta le va ajuta sa afle care sunt modalitatile prin care se pot apara de agresori. Numai anul acesta, in Romånia au fost batute de catre un memb
Femeile vor avea, incepånd cu 2008, un ghid de interventie in cazul violentei in familie. Acesta le va ajuta sa afle care sunt modalitatile prin care se pot apara de agresori. Numai anul acesta, in Romånia au fost batute de catre un membru al familiei peste 6.700 de persoane. Mai mult de 4.000 dintre acestea au fost femei. Totodata, in ultimii trei ani, peste 33.700 de oameni au avut de suferit de pe urma violentei domestice. In peste 500 de cazuri, victimele au murit in urma loviturilor primite. Autoritatile recunosc ca numarul real al cazurilor de violenta in familie este mult mai mare, deoarece victimele se tem sa declare autoritatilor problemele cu care se confrunta. Femeile sunt cele care indura de cele mai multe ori comportamentul violent al partenerilor.

De cele mai multe ori, cauzele violentelor in familie sunt, potrivit cercetarilor, gelozia si alcoolul. Victimele sunt, in masura covarsitoare, femei, dar nici barbatii, copiii sau batranii nu scapa de tratamentul agresiv al membrilor familiei. Fenomenul este cu atat mai ingrijorator, cu cat studiile recente au aratat ca, in Romania, agresiunile dintre interiorul familiilor sunt t ot mai sangeroase. Toate acestea au determinat Agentia Nationala pentru Protectia Familiei sa elaboreze un ghid de interventie in cazurile de violenta in familie.

Potrivit specialistilor, persoanele care au de suferit de pe urma tratamentului brutal al unei rude sunt sfatuite sa fie mereu pregatite pentru a parasi locuinta. Ele trebuie sa pastreze la indemana documentele importante ale sale si ale copiilor, o geanta cu lucruri de stricta necesitate si o suma de bani, de care s-ar putea folosi in eventualitatea in care trebuie sa plece imediat de acasa pentru a-si salva viata. In acelasi timp, victima trebuie sa stabileasca din timp pe cine poate chema in ajutor din vecini, unde sa se duca si ce anume sa faca daca situatia scapa de sub control.

Totodata, ea trebuie sa aiba in vedere schimbarea sau adaugarea de incuietori la usi, precum si informarea prietenilor, rudelor, colegilor de serviciu, proprietarilor si vecinilor cu privire la situatie. O alta recomandare care se poate dovedi salvatoare in cazul unui conflict este adaugarea pe formare rapida a numerelor de telefon care pot fi apelate in caz de urgenta, inclusiv 112, numarul unui consilier in domeniul violentei in familie si al unui adapost. Este bine ca aceste informatii sa fie oferite si copiilor sau celorlalti membri ai familiei care pot fi agresati. Victimele sunt sfatuite sa refuze intalnirile cu agresorul, in ciuda rugamintilor si promisiunilor acestuia de a rezolva problemele. Acestea pot fi doar pretexte si pot constitui capcane pentru noi conflicte care sa le puna in pericol viata. De asemenea, este indicat ca o persoana care a fost batuta de cineva din familie sa tina un jurnal in care sa noteze toate contactele, hartuirile sau abuzurile suferite, inclusiv datele si orele incidentelor si eventualii martori. Aceste date sunt extrem de importante in cazul intocmirii unui raport de catre politie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.