Elevii francezi sint din ce in ce mai prost pregatiti cu fiecare an care trece. Asta reiese din celebrul studiu Pisa, realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Potrivit rezultatelor din 2006, copiii din Hexagon s-au clasat pe locul 17 la matematica si la intelegerea textelor scrise si pe pozitia 19 la stiinte exacte. Performantele sint usor inferioare celor obtinute in anii anteriori. Studiul Pisa se organizeaza la fiecare trei ani in 57 de state, care reprezinta 90% din economia mondiala. La fiecare editie, elevii cu virste de 15 ani din aceste tari sint supusi unor teste care verifica trei parametri importanti - cunostintele copiilor in domeniul matematicii, capacitatea de a intelege textele scrise si nivelul de pregatire la stiintele exacte. In ultimii sapte ani, rezultatele tinerilor francezi au fost in continua scadere, fapt ce a alarmat autoritatile din Paris. „Franta s-a clasat pe o pozitie de mijloc, in usoara scadere fata de anii anteriori. Potrivit rezultatelor actuale, cam 20% dintre elevii acestei tari au dificultati in a intelege lucrurile elementare predate la scoala, in vreme ce proportia copiilor de elita este mult mai mica", e de parere Eric Charbonnier, reprezentant al OCDE.

Potrivit studiului Pisa 2006, elevii din Finlanda sint cel mai bine pregatiti. Ei s-au clasat pe primul loc la stiinte exacte si la matematica si pe locul 2 la intelegerea textelor scrise. Rezultate bune au obtinut si tinerii din Coreea de Sud, Canada si Australia. (I.M.)