Argumentele in favoarea existentei unui atac concertat impotriva Gradinii Zoologice Baneasa, care are ca scop desfiintarea acestuia, apar in numar tot mai mare. Se contureaza un complot in care sunt amestecati afaceristi din domeniul imobiliar, politicieni si oameni din administratie. Finalitatea complicitatii acestora este transformarea terenului pe care este amplasata Zoo Baneasa si padurea din jur intr-un cartier de vile pentru imbogatitii tranzitiei.

Unul dintre argumentele principale ale celor care vor sa desfiinteze Zoo Baneasa este ca animalele sunt tinute in conditii rele, neconforme cu prevederile legislatiei europene in domeniu. Eforturile conducerii de la Zoo de a moderniza locurile in care sunt tinute animalele si de a le imbunatati conditiile de trai s-au izbit insa de sabotajul primarului Andrei Chiliman, de la sectorul 1, care a refuzat sa dea autorizatii de constructie invocand un motiv aberant. Chiliman a sustinut ca toate cele cinci proiecte mari de modernizare facute de conducerea Zoo nu pot fi autorizate, deoarece terenurile pe care ar urma sa fie executate constructiile si amenajarile aferente ar fi pe terenuri solicitate l a retrocedare.

Am discutat ieri cu Anca Oprea, directorul Zoo, care ne-a prezentat in amanunt proiectele pentru care a cerut autorizare de construire de la Primaria sectorului 1. Actele dovedesc ca Andrei Chiliman minte. Nici unul din cele cinci proiecte nu este macar invecinat cu suprafetele solicitate la retrocedare. Se ridica, normal, un mare semn de intrebare asupra motivelor pentru care primarul Chiliman refuza sa dea autorizatiile solicitate.

Andrei Chiliman nu s-a multumit sa impiedice modernizarea gradinii. Asa cum scriam si in numarul de ieri, Chiliman a incercat o smecherie: reparcelarea terenului Zoo Baneasa. El a incercat sa o convinga pe Anca Oprea, atunci cand aceasta a fost la el in audienta ca sa-i explice ca proiectele nu sunt pe suprafetele revendicate, ca reparcelarea este singura solutie. Directoarea ne-a declarat ca primarul de la sectorul 1 i-a spus ca, daca accepta ca terenul de doua hectare, revendicat de doua persoane din SUA, sa capete un alt numar cadastral, ii va elibera autorizatiile solicitate. Asta insemna doua lucruri: trecerea terenului intregii Gradini Zooologice din domeniul public in cel privat al statului (cu posibilitatea de retrocedare imediata) si recunoasterea indirecta, de catre Chiliman, a faptului ca proiectele conducerii Zoo nu au nici o legatura cu suprafetele revendicate.