Adeptii MISA perchezitionati in martie 2004 cer Jandarmeriei despagubiri de peste doua milioane de euro.



Disputa dintre jandarmi si adeptii lui GregorianBivolaru s-a mutat din strada in salile de tribunal Despagubiri
Adeptii MISA perchezitionati in martie 2004 cer Jandarmeriei despagubiri de peste doua milioane de euro.



Disputa dintre jandarmi si adeptii lui GregorianBivolaru s-a mutat din strada in salile de tribunal Despagubiri de peste doua milioane de euro sint cerute in dosarul deschis la Parchetul General dupa ce peste 200 de membri ai Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au reclamat abuzurile ce ar fi fost comise de jandarmii care au participat, in 18 martie 2004, la perchezitionarea a 16 ashramuri din Bucuresti. MISA spune ca generalii in rezerva Tudor Cearapin si Ovidiu Soare si actualul sef al SPP, generalul Lucian Pahontu, se fac vinovati de abuz in serviciu pentru modul in care au tratat organizatia. Cearapin era in 2004 seful Jandarmeriei Romane, Pahontu conducea Brigada Speciala de Interventii a Jandarmeriei, iar Soare se ocupa de Directiile A si C din SRI. Directia A avea ca sarcina monitorizarea miscarilor sociale, a sindicatelor si a vietii religioase, calitate in care ar fi supravegheat si activitatea MISA, dupa cum a declarat chiar el anul trecut. Faptul pare sa fi fost confirmat de procurori, care au descoperit in timpul anchetei citiva agenti ai serviciilor speciale infiltrati de mai multi ani in MISA. Probe adunate in timpul acestor perchezitii efectuate simultan au fost depuse la dosarul in care 21 de lideri MISA (printre care si Gregorian Bivolaru) sint judecati de Tribunalul Bucuresti pentru proxenetism, trafic de persoane si propaganda nationalist sovina.

Pina acum au fost audiati circa 100 de jandarmi si peste 200 de adepti MISA, iar potrivit unor surse judiciare, unele dintre fapte s-ar fi confirmat. Astfel, anchetatorii ar fi constatat ca mai multe persoane au fost batute si ca jandarmii ar fi luat acasa diverse obiecte gasite prin ashramuri, de la vibratoare pina la aparatura electrotehnica.

Cei peste 200 de membri MISA s-au constituit deja in parti civile si solicita despagubiri de cel putin 10.000 de euro fiecare, ceea ce inseamna ca Jandarmeria le-ar putea plati eventualelor victime, in cazul unui verdict defavorabil in instanta, peste doua milioane de euro.

Jandarmii care au dat deja declaratii sustin ca ei au executat doar niste ordine si au intervenit pe masura avertizarii ca ar avea de-a face cu persoane foarte periculoase. De altfel, in solicitarea trimisa Jandarmeriei de catre procurorul George Balan, fostul sef al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bucuresti, se mentiona ca ar fi fost vorba de o actiune de "combatere a traficului de droguri si a prostitutiei", infractiuni pentru care se pot mobiliza forte speciale.

Marius Teodorescu, reprezentantul Jandarmeriei, a refuzat sa comenteze acuzatiile aduse in acest dosar, limitindu-se la o declaratie care arata cu degetul spre procurori: "La actiunea respectiva, jandarmii au fost coordonati de un procuror de ancheta".

Biroul de presa al MISA a anuntat ca organizatia este nemultumita de transferarea dosarului la colonelul Silvestru Boeru. De anul trecut si pina acum citeva saptamini, cazul s-a aflat in cercetarea generalului Dan Voinea. Silvestru Boeru a fost numit de presa "procurorul NUP", dupa ce a decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Gigi Becali (dosarul schimbului de terenuri cu MApN) si in cel al soacrei lui Mircea Geoana (acuzata c-ar fi obtinut ilegal certificat de revolutionar). Ambele decizii au fost infirmate de superiori sau de instanta. MISA crede ca Parchetul General pleaca acum de la premisa nevinovatiei generalilor, altfel nu ar fi transferat catre un colonel cercetarea unor generali. Legea spune ca procurorul trebuie sa aiba un grad cel putin egal cu cel al persoanei anchetate.

Ce facea MISA de ziua lui Guru, pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.