"Semnalul este dat de cresterea salariului minim, care va avea un efect in cascada pentru majorarea celorlalte salarii, nu neaparat cu acelasi procent. Va fi o presiune. Trebuie sa ne gandim nu cum s-o contracaram, ci cum s-o controlam, respectiv pri
"Semnalul este dat de cresterea salariului minim, care va avea un efect in cascada pentru majorarea celorlalte salarii, nu neaparat cu acelasi procent. Va fi o presiune. Trebuie sa ne gandim nu cum s-o contracaram, ci cum s-o controlam, respectiv prin salariul variabil, care va creste ca pondere in pachetul salarial", a afirmat Stoian la Conferinta anuala pe teme fiscale si juridice, organizata de PwC si firma de avocatura David si Baias. Ea a precizat ca salariul fix are o pondere de 70% in structura pachetului salarial, componentei variable ii revine 20%, iar 10% reprezinta beneficiile. Salariul variabil include bonusuri si alte sume care nu sunt garantate prin contractul de munca si va fi bazat pe indicatori financiari, dar nu numai, a spus Stoian. Tichetele de masa vor ramane si anul viitor un beneficiu favorit, potrivit lui Stoian, iar participarea la profit, oferirea de actiuni si fondurile de pensii, plasate pe ultimele locuri in topul preferintelor, vor creste in importanta. Referindu-se la tendintele internationale, Stoian a mentionat orientarea catre plata variabila, bazata pe indicatori financiari. Ea a dat ca exemplu de tendinte internationale si introducerea beneficiilor cu impact pe termen lung, cum ar fi planurile de pensii, instrumentele de recompensare - stock options sau share plans, precum si elementele aditionale pachetelor de beneficii - programul de lucru flexibil, facilitati pentru ingrijirea copiiilor sau facilitarea unor servicii aditionale. Guvernul a propus sindicatelor si patronatelor o majorare a salariului minim pe economie, in 2008, la 500 de lei. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.