Romania ar putea adopta moneda unica europeana la 1 ia­­nuarie 2014, potrivit lui Va­ru­jan Vosganian, ministrul Eco­­nomiei si Finantelor. Gu­ver­nul a adoptat i
Romania ar putea adopta moneda unica europeana la 1 ia­­nuarie 2014, potrivit lui Va­ru­jan Vosganian, ministrul Eco­­nomiei si Finantelor. Gu­ver­nul a adoptat ieri for­ma re­vi­zuita a Programului de con­ver­genta la zona euro, care pre­zin­ta obiective de politica bugetara si angajamentul pri­vind adop­tarea monedei unice eu­ro­pene. Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, obiec­­tivul de convergenta poate fi atins la 1 ianuarie 2014, in timp ce Varujan Vosganian a pre­cizat ca la acea data Ro­ma­nia ar putea adera chiar la euro. "Analizele arata ca Ro­mania isi continua ciclul de crestere pana in anii 2013 - 2014. Asta inseamna ca se va mentine in jurul unei cresteri de 5-6% din PIB pana atunci. Pe fundalul acestei cresteri economice, inflatia va cobori dupa 2010 sub 3%, ceea ce ne va introduce in coridorul euro si va permite ca, pana in 2014, sa avem insusirile macroeconomice de a adera la zona monetara euro", a spus Vosganian. Potrivit evaluarilor, dupa 2010, deficitul de cont curent se va situa in palierul de 12-13% din PIB, dar cu o structura mai favorabila a importurilor, nivelul deficitului bugetar va fi sub 1%, iar pon­derea veniturilor bugetare in PIB va depasi nivelul de 40%. In perioada 2012-2013, sa­larul mediu net se va apro­pia de 500 de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.