PULSUL MEDICINEI Una dintre cele mai inspai­man­tatoare dureri este cea provocata de nervul trigemen. Sunt atat de greu de domolit durerile aparute in rafale in zona fetei, incat s-au inregistrat si cazuri de sinucideri. Explic
PULSUL MEDICINEI Una dintre cele mai inspai­man­tatoare dureri este cea provocata de nervul trigemen. Sunt atat de greu de domolit durerile aparute in rafale in zona fetei, incat s-au inregistrat si cazuri de sinucideri. Explica nevralgia de trigemeni acad. prof. Contantin Popa, seful neurologiei romanesti. Nervul trigemen are trei ramuri: una in zona ochilor, una la maxilarul superior si una la man­di­bula. Nevralgia de trigemeni se caracterizeaza printr-o durere brusca la fata, care dureaza cateva minute si dispare. Dar se poate repeta. Omul in crize de nevralgie de trigemeni nu suporta lumina, temperatura sca­zu­ta. Dure­rea este localizata precis pe traseul ner­vului trigemeni, fara sa doara ve­ci­natatile. Alta caracteristica este ca nu doare partea dinspre ureche a ma­­xilarului inferior. Nevralgia de tri­ge­meni poate fi asemanata cu epi­lep­sia, caci apare in crize si se folo­sesc medicamente din epilepsie, cum ar fi: carbamazepina si fenitoina. Se­da­tivele nu rezolva durerea de trigemeni. In cazuri disperate se apeleaza si la chirurgie, care distruge o parte din radacina nervoasa a trigemenului, astfel ca omul nu mai are dureri, dar isi pierde din sensibilitatea fetei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.