O parte dintre cetatenii straini care au locuit in Romania pentru mai mult de 183 de zile pe an, in mai multi ani consecutivi, ar putea fi obligati sa depuna in Romania, in anul care urmeaza,  declaratiile de venit mondial, a declarat ieri Alex
O parte dintre cetatenii straini care au locuit in Romania pentru mai mult de 183 de zile pe an, in mai multi ani consecutivi, ar putea fi obligati sa depuna in Romania, in anul care urmeaza, declaratiile de venit mondial, a declarat ieri Alex Massaci, director in PricewaterhouseCoopers.
"Anul 2008 este primul an in care strainii care au venit in Romania in 2004 sau inainte ar putea fi obligati sa depuna declaratia de venit mondial in Romania. Trebuie sa se gandeasca la rezidenta lor fiscala", a afirmat Alex Massaci in cadrul Conferintei anuale pe teme fiscale si juridice, organizata de PricewaterhouseCoopers si de firma de avocatura David si Baias.
Pentru veniturile aferente anului 2007, regula este ca daca cetatenii straini au locuit o perioada de trei ani consecutivi in Romania, in fiecare an mai mult de 183 de zile, sunt supusi impozitarii in Romania.
In cazul in care alt stat isi exercita dreptul de impozitare in functie de criterii precum domiciliul, rezidenta sau sursa veniturilor, acestia vor depune declaratiile acolo, a mai precizat Alex Massaci.
Analiza tine cont de principiul "centrului intereselor vitale", luand in calcul si situatia familiala sau a averii.
"Daca legatura este mai stransa cu Romania, atunci dividendele, dobanzile, castigurile de capital obtinute in strainatate se declara in Romania", a mai spus directorul PricewaterhouseCoopers.
In ceea ce priveste cetatenii romani cu domiciliul in Romania, acestia trebuie sa depuna declaratia 200 daca veniturile sunt obtinute local si declaratia 201 daca veniturile obtinute au sursa in strainatate. Termenul limita pentru depunerea declaratiilor este 15 mai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.