Inca din anul 2005, curand dupa instalarea sa la Cotroceni, Traian Basescu a incercat sa-si aplice planul, dictand in vara acelui an transferul PD-ului de la stanga social-democrata la dreapta "populara" (crestin-democrata) si cerand PNL-ului sa accepte topirea in noua formatiune. Refuzul liberalilor a provocat atacurile in valuri ale lui Basescu si ale PD, desprinderea factiunii Theodor Stolojan si toate celelalte actiuni care au urmarit subminarea PNL si preluarea electoratului sau de catre "disidenta" PLD. Esecul a fost insotit - totusi - de cresterea continua a democratilor in sondaje. Drept care se parea ca "megapartidul" exista deja. Iar PLD a fost pastrat ca solutie de atragere a electoratului liberal.
Au sosit si alegerile din 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European. PD obtine un rezultat mai modest decat se anticipa: sub 29 de procente, fata de 40 sau peste in sondaje. Simultan, din cauza slabei participari a populatiei, Basescu rateaza referendumul pentru votul uninominal. In schimb, PLD reuseste sa treaca pragul electoral, crescand la aproape 8%. Presa, comentatorii incep sa speculeze: nu cumva procentele sunt preluate din electoratul democratilor?! Asa ar sugera coroborarea scorului sub estimari al ultimilor cu cel peste asteptari al partidului de guvernamant, de circa 13,5%, in conditiile in care exercitiul puterii, atacurile fostilor parteneri si ale opozitiei, ca si "cazul Remes" ar fi putut eroda mult mai grav imaginea liberalilor. In zilele de dupa alegeri se mai vorbeste si despre posibila manipulare a sondajelor de opinie, cu acuzatii care il ating pe Sebastian Lazaroiu, director in ultimii ani al institutului de profil CURS, ajuns astazi principalul consilier de politica interna la Cotroceni.
Presa mai afla si ca, iute la manie, Basescu i-a bestelit zdravan pe liderii democrati. Nu mai trec decat cateva zile si presedintele decide ca momentul "megapartidului" a sosit. Daca liberalii nu l-au acceptat, iar democratii nu pot creste suficient pe cont propriu, e dictata unificarea PD-PLD ca PDL. Chiar daca ambele formatiuni anuntasera intre timp, chiar si dupa europarlamentare, ca nu au in vedere o fuziune! Totusi, chemati la ordine, la Cotroceni, liderii Emil Boc si Theodor Stolojan accepta fara sa cracneasca.
Mica istorie continua cu numeroasele semne de nervozitate venite dinspre cele doua partide, care afla - inclusiv restul liderilor - de la televizor ca s-a dat ordin de unificare. Disciplina de pana acum a sustinatorilor lui Basescu pare sa nu mai fie chiar de fier. "Strategul" afilierii democratilor la Partidul Popular European, Sorin Frunzaverde, spune ca din PD si PLD ar iesi un "melanj penibil". Alti lideri sunt ingrijorati, nestiind ce functii vor mai primi in viitorul partid. Un deputat democrat, Liviu Nistoran, disident de pe vremea motiunii de cenzura din septembrie, explica public ceea ce toata lumea banuia: ca in PD Boc e un presedinte de paie, adevaratul sef fiind secretarul general Vasile Blaga, care executa dispozitiile directe ale lui Basescu, transmitandu-le prin metode autoritariste (tipa!). Filialele ambelor partide, care contau pe participari solitare la localele din 2008, se agita si ele.
Altfel spus: "auspicii" amestecate pentru viitorul PDL. Care porneste de la doar 35,6% (suma rezultatelor PD si PLD de la europarlamentare). Intrebari: ce este - de fapt - un "megapartid"?; de la ce cota minima de sustinere populara se poate vorbi despre un "megapartid"?...