Uniunea Europeana a amendat  cu 243,2 milioane de euro producatorii de cauciuc cu cloropren de pe trei continente, pentru fixarea preturilor pe piata timp de peste un deceniu, astfel incalcand prevederile legilor aflate in vigoare.
Companii
Uniunea Europeana a amendat cu 243,2 milioane de euro producatorii de cauciuc cu cloropren de pe trei continente, pentru fixarea preturilor pe piata timp de peste un deceniu, astfel incalcand prevederile legilor aflate in vigoare.
Companiile amendate sunt Eni (Italia), firma DuPont Co si grupul Dow Chemical Co din Statele Unite ale Americii, precum si firmele TosohCorp si Kanto Denka Kogyo Co din Japonia, pentru participarea in cartel.
Potrivit unei declaratii a Comisiei Europene, acestea au fost amendate deoarece intre anii 1993 si 2002 si-au impartit piata si au aplicat fixarea preturilor pentru cauciucul cu cloropren, folosit pentru fabricarea a numeroase produse industriale, precum furtunurile, prezervativele si talpile pantofilor.
Firma italiana a primit o amenda marita cu 60% pentru repetatele incalcari ale legislatiei, aceasta fiind obligata sa plateasca suma de 132,16 milioane euro. Bayer AG ar fi primit o amenda de 201 milioane euro, insa a primit imunitate deplina datorita faptului ca a denuntat cartelul, astfel facilitand rezolvarea rapida a anchetei.
Companiile DuPont si Denka au fost amendate cu 59,25 milioane de euro si respectiv 47 milioane de euro, iar firma Tosoh a primit o amenda in valoare totala de 4,8 milioane euro.
Comisia Europeana a anuntat ca Tosoh si DuPont/Dow s-au bucurat de o reducere a amenzilor pentru acordarea de informatii folositoare anchetei.
"Este dezamagitor ca industria producatoare de cauciuc inca nu si-a invatat lectia in ceea ce priveste evitarea cartelurilor. E greu de inteles cum actionarii si membrii consiliilor de conducere pot tolera un astfel de comportament ilegal", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Cauciucul cu cloropren este un tip de cauciuc sintetic ce poate fi deformat sub presiune, putand reveni apoi la forma sa initiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.