"ATMOSFERÃ… EUROPEANÃ…" a— Capitala, sub asediul masinilor si al nervilor in trafic
Nici macar sarbatoarea Sfantului Nicolae nu te face sa te simti mai bine cand stii ca trebuie sa pornesti la drum prin mareata no
"ATMOSFERÃ… EUROPEANÃ…" a— Capitala, sub asediul masinilor si al nervilor in trafic
Nici macar sarbatoarea Sfantului Nicolae nu te face sa te simti mai bine cand stii ca trebuie sa pornesti la drum prin mareata noastra Capitala. "Ajutata" putin si de ploaie, oricat de patriot si de indulgent ai incerca sa fii, imaginea Bucurestiului nu aduce nici pe departe cu cea a unei capitale europene.

Joi. Ora 10:00. Dupa ce iesi din casa, ai nevoie de doar cateva minute pentru a-ti spune plin de "optimism" ca te asteapta inca o zi de trafic infernal. Masinile bara la bara, soferii nervosi care-si lovesc volanul "urand" de dulce colegului de trafic, muncitorii care schimba de luni bune aceleasi borduri si linii de tramvai, semafoarele stricate si politisti care nu prea sunt... Un film pus parca pe repeat, cu care ne delectam privirile si ne tocim zi de zi nervii. Dar pe cine intereseaza?


"COSMARUL". "Manati in lupta" de o indrazneala nebuna, ne-am incumetat ieri la o excursie cu autoturismul printr-un Bucuresti plouat. De romantism nici nu poate fi vorba. Insa din Militari si pana la Casa Presei, via Stefan cel Mare - Colentina - Doamna Ghica - Sos. Petricani, am facut patru ore. Adica am circulat cu o viteza medie de 10km/h.

Pornim in misiune din cartierul Militari. Nu ca ar conta, mai ales ca peste tot se circula cam la fel. Iar daca ti-ai pus in cap sa te strecori pe undeva, las-o balta! Nici o sansa! In trafic, un haos total. Pietoni printre masini, intersectii cu semafoare doar "de decor", strazi inundate si pline de gropi. Din nou, nu avem nici una bucata politie! Dupa vreo 45 de minute de chin, ajungem in Cartierul Drumul Taberei. Aceleasi simptome, aceeasi durere. Dupa ce trecem de Calea Giulesti, pe Podul Grant n-ai loc sa arunci un ac. De circulat, nici ca se pune problema. In statii, debusolati si uzi (nu de emotie!) calatorii asteapta sosirea mijloacelor de transport. Cu putin noroc, vin cam din 20 in 20 de minute! Nu-i bai, caci mersul pe jos face bine la sanatate! Dupa ce trecem resemnati de Stefan cel Mare, ajungem intr-un final in zona Bucur Obor. Zelosi ca de obicei, (in special cand ploua si pe timp de noapte!) muncitorii lucreaza la liniile de tramvai, incepute de mai bine de un an. In schimb, avem o revelatie! Undeva aproape de magazinul Bucur zarim o masina a politiei. Oamenii legii nu au indraznit sa iasa din autoturism, dar pana la urma conteaza intentia. Ploaia e de vina, intelegem! Ne uitam nervosi la ceas. Sarise cu putin de ora 13:00. Vitezometrul arata deja 20 de km parcursi. Ne gandim cu groaza sa ne indreptam spre soseaua Colentina. Coada de masini nu ne mai mira. Peisajul ne este familiar. Si, ca sa nu innebunesti sau sa bati pe cineva, mai bine numeri stropii de ploaie. Fara probleme, caci ai timp berechet! Si, colac peste pupaza, afli de pe la prietenii din trafic, care impartasesc aceeasi soarta ca si tine, ca, din cauza unor lucrari de modernizare a liniilor de tramvai, de vineri traficul pe traseul Mosilor - Colentina, in zona Bucur Obor, va fi restrictionat pentru patru zile.


SI TU, BRUTUS! Din nefericire pentru noi, am parcurs o bucata de drum si pe linia de centura a Bucurestiului, din Voluntari iesind undeva, pe DN1. Calvarul, de nedescris. Nu mai punem la socoteala gropile din comuna metamorfozata peste noapte in oras si de strazile desfundate din cartierele rezidentiale din zona Pipera - Iancu Nicolae. Ne-a ajuns experienta traita pe portiunea de DN 1, de la podul recent dat in folosinta in zona Baneasa Shopping City si pana la intrarea in Bucuresti. Bara-n bara, pe trei benzi, am facut trei sferturi de ora pana am ajuns la Casa Presei. La intersectia de la Aeroportul "Aurel Vlaicu" nu se afla nici un agent de circulatie. Poate ca erau in pauza de masa.


GREU LA DEAL CU... TRAFIC GREU! Dupa o asa plimbarica pe cinste, tragem concluzia: traseul Militari - Drumul Taberei - Podul Grant - Piata Victoriei - Stefan cel Mare - Bucur Obor - Colentina - Casa Presei, in total 45 de km, a fost parcurs in patru ore. Sa plangem sau sa ne para bine?!

Vreti si sfatul politiei? - "Luati-o pe stradute si pe rute ocolitoare"!


O masina la doi locuitori in Capitala


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.