Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a gasit solutia perfecta pentru rezolvarea scandalului ANL: coruptie cu moderatie.

„Probabil intotdeauna cind sint asemenea liste vor fi totdeauna doi-trei demnitari, doi-trei jurnalisti. Esential este sa nu se sara calul si sa nu fie o exagerare", asta a declarat marti ministrul Lucrarilor Publice si Locuintelor. Aceasta este explicatia ministrului Borbely cu privire la colegii sai de Cabinet care si-au luat vile ieftine de la ANL fara sa indeplineasca nici unul dintre criteriile de departajare. Vicepresedintele UDMR nu vede nici o problema in faptul ca niste demnitari care mai au alte case, apartamente, terenuri si conturi burdusite cu bani isi mai procura ilegal inca o casa ieftina de la ANL, in detrimentul unor tineri simpli carora conducerea ANL le respinge dosarul, deoarece nu indeplinesc aceste „criterii". Ministrul Borbely nu vede nimic ilegal. Le sugereaza, totusi, colegilor sai de Cabinet „sa nu sara calul" si „sa nu exagereze". In opinia sa, doi-trei demnitari prinsi cu rata-n gura nu constituie un motiv suficient pentru demararea unei anchete.

Insa adevaratul diagnostic pus de ministrul Borbely sistemului pe care il conduce se afla in alta declaratie a sa: pentru a nu mai avea parte de astfel de scandaluri in ograda sa, el s-a gindit ca ANL sa nu mai construiasca vile in Bucuresti. Cu alte cuvinte, daca tot nu sintem in stare sa facem un lucru corect, pe baza caruia de astfel de case ieftine sa beneficieze cu adevarat doar cei care indeplinesc criteriile de departajare si acumuleaza cel mai bun punctaj, mai bine renuntam la astfel de proiecte. Un mai convingator autodenunt nici ca se putea inchipui.

Ministrul Borbely a mai facut urmatoarea afirmatie: „Din 185 de clienti din cartierul Brancusi, au reusit (Cotidianul - n.r.) sa gaseasca vreo cinci-sase persoane". Aflam astfel ca noi si autoritatile ne-am aflat intr-un fel de competitie, in care noi am incercat sa aflam cit mai multe nume, ei s-au straduit sa le ascunda cit mai bine, drept pentru care n-am reusit sa gasim decit „vreo cinci-sase". Tabloul schitat de Borbely explica pe deplin mutenia desavirsita in care s-a plasat premierul Tariceanu: poate mai vrea niste nume.