Zeci de persoane infectate cu HIV au protestat ieri in fata Palatului Cotroceni si a Palatului Victoria. Acestea cer statului romån sa-si recunoasca public vinovatia pentru infectarea cu HIV pe cale medicala a sute de copii in perioada 1985-1992.

Multi dintre copiii infectati cu HIV in cadrul sistemului sanitar romanesc au ajuns astazi la varsta majoratului. Au luptat atat cu boala, cat si cu societatea, desi nu au nici o vina. Singurul lucru pe care il cer este sa fie considerati persoane normale. Organizatiile persoanelor afectate de HIV/SIDA spun ca singurul mod prin care se pot repara nedreptatile pe care le-au suferit acesti tineri este ca statul sa-si recunoasca public vina asupra infectarii cu HIV a acestora, din cauza sistemului sanitar deficitar. Autoritatile spun ca au facut deja acest lucru, prin gratuitatea tratamentului si prin ajutoarele sociale pe care le-au oferit. Reprezentantii Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA) au depus un memoriu adresat presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu. „Acesti tineri trebuie sa duca o lupta dubla: una cu boala si alta cu societatea. Nu vor decat acces la cele mai bune tratamente si integrare socio-profesionala. Nu vor niciun privilegiu, ci numai sa fie considerati normali“, a explicat Cristian Rosu, presedintele UNOPA.

Cauzele accidentului epidemiologic, necunoscute
„Anul acesta, in mai, a luat nastere Comisia de investigare a infectarilor din perioada 1985-1992, numai ca membrii acestei comisii nu s-au intalnit deloc pana acum.