Episcopul reformat a sugerat ca vizita din vara a presedintelui Traian Basescu in Harghita si Covasna l-a ajutat sa cistige un fotoliu in Parlamentul European.

In timpul neobisnuitei audiente pe care i-a acordat-o ieri, la Palatul Cotroceni, lui Tökes Laszlo, seful statului l-a felicitat pe fostul presedinte de onoare al UDMR pentru cistigarea, de unul singur, a unui loc in Parlamentul European din partea Romaniei. De obicei, presedintele acorda audiente pentru personalitati romane, dar acestea nu sint publice, asa cum a fost cea de ieri. Mai mult, lucru rar, presei i s-a permis accesul la inceputul audientei. „Felicitari, sincer nu am crezut ca un independent, si cu o zona atit de restrinsa, poate aduna atitea voturi, 3,45%. Partide intregi nu au reusit...", i-a spus Basescu lui Tökes Laszlo. „Chiar in regiunea in care ati facut vizita dumneavoastra in vara asta", a recunoscut Tökes ajutorul pe care i l-a dat seful statului prin vizita din vara in Harghita si Covasna.

Un pic incurcat de recunoasterea atit de directa a influentei sale in alegerea lui Tökes, Basescu a ris scurt, dar nu si-a negat rolul: „Stiu eu daca o fi vreo legatura?! Dar se pare ca sinteti convingator". La vizita din vara, Traian Basescu a pus tunurile pe liderii UDMR, pe care i-a acuzat ca isi vad de propriile interese, dar nu si de cele ale alegatorilor care i-au trimis in Parlament. Principala tinta: Verestoy Attila. Si la intrevederea de ieri, aceasta tema a fost abordata. Tökes Laszlo i s-a plins presedintelui de „oficialii nomenclaturistilor maghiari" din Harghita si Covasna. Parerea europarlamentarului a fost ca in aceste judete se inregistreaza o nemultumire la adresa liderilor maghiari. „Acea nemultumire pe care ati experimentat-o si eu am resimtit-o. Era un contravot impotriva oficialilor nomenclaturistilor maghiari", a punctat episcopul.

Timpul alocat oportunitatilor de imagine la primirile oficiale este extrem de scurt. De data aceasta, invitatul a avut timp, cit era presa de fata, sa-i ofere sefului statului un album cu biserici din zona Piatra Craiului. Despre album, episcopul reformat a spus ca „ne reaminteste restitutia bunurilor bisericesti, care ar putea fi accelerata, daca dati voie sa fac un apropo in aceasta directie". Presedintele a vrut sa puna accentele la locul lor: „Daca imi dati voie sa fac si eu un apropo: bine ar fi sa se faca toate la timp, pe masura ce se poate".

Conform unor surse politice, afisarea publica, chiar la Palatul Cotroceni, a sefului statului cu Tökes Laszlo se vrea un semnal clar pentru liderii UDMR. „Daca liderii UDMR vor mai continua sa graviteze in jurul cercurilor de interese ale actualilor lideri ai PNL, le sint amenintate procentele si intrarea in Parlament. Mesajul e simplu - se pot gasi si alti lideri maghiari care sa inlocuiasca UDMR, cu succes", ne-au explicat sursele amintite.

Presedintele, spun sursele citate, intentioneaza sa aiba si alte prezente publice alaturi de Tökes in tara si in strainatate.

Seful statului intervine la PPE Tökes Laszlo a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa intrevederea de la Cotroceni, ca presedintele Basescu l-a contactat pe presedintele PPE, Wielfried Martens, pentru a sprijini includerea sa in grupul popular european. Tökes a declarat ca Basescu a vorbit despre "situatia delicata" in care "unii europarlamentari PD", parte din PPE, ingreuneaza includerea sa in grupul PPE-DE. "M-a asigurat domnul presedinte ca nu este vorba despre un refuz general. Ba chiar din contra, el personal a intervenit ca sa fiu sprijinit in grupul PPE. L-a si contactat pe domnul presedinte al Partidului Popular European, Wilfried Martens, si i-am transmis si rugamintea domnului subvicepresedinte Orban Viktor care l-a rugat pe domnul presedinte Basescu sa netezeasca drumul meu in privinta participarii mele in grupul europarlamentar PPE", a spus Tökes.