Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare datata 29 noiembrie, sa ii remanieze de urgenta pe ministrii Justitiei si Muncii, liberalii Tudor Chiuariu si, respectiv, Paul Pacuraru, fata de care se cerus
Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare datata 29 noiembrie, sa ii remanieze de urgenta pe ministrii Justitiei si Muncii, liberalii Tudor Chiuariu si, respectiv, Paul Pacuraru, fata de care se ceruse inceperea urmaririi penale,,dupa cum dezvaluia ziarul nostru in 28 noiembrie a.c.


Prezentam integral scrisoarea adresata premierului de catre de seful statului.

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Din momentul in care v-am insarcinat cu formarea unui guvern, ati condus doua echipe de ministri. In aceasta perioada, cinci membri ai cabinetelor pe care le-ati condus fac obiectul unor cercetari in dosare penale pentru presupuse fapte de coruptie.

De asemenea, doresc sa va reamintesc faatul ca in momentul de fata aveti in echipa guvernamentala pe care o conduceti doi ministri fata de care Directia Nationala Anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie mi-a cerut incuviintarea urmaririi penale pentru fapte de coruptie inca din luna septembrie a acestui an. Este vorba de ministrul justitiei, domnul Tudor Chiuariu si ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, domnul Paul Pacuraru.

In data de 4 octombrie a.c., ministrul justitiei a initiat o ordonanta de urgenta care a fost adoptata de guvern si care il viza in mod direct. Aceasta ordonanta a desfiintat Comisia speciala insarcinata cu avizarea urmaririi penale a membrilor Guvernului facand practic imposibila urmarirea penala a membrilor Guvernului si suspendand temporar o atributie constitutionala a Presedintelui Romaniei. Aceasta stare de fapt si de drept a fost constatata si de catre Curtea Constitutionala care in data de 27 noiembrie a.c. a decis neconstitutionalitatea intregii ordonante de urgenta a Guvernului emisa in data de 4 octombrie.

Gestul Guvernului pe care il conduceti a afectat grav credibilitatea actului de justitie din Romania si proiecteaza o imagine profund negativa a executivului roman in randul membrilor UE.

Avand in vedere conduita Guvernului si in special a ministrilor vizati de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de a incerca blocarea anchetelor penale si obstructionarea actului de justitie, consider ca imi revine o responsabilitate foarte mare in ceea ce priveste asigurarea cetatenilor ca institutiile statului, printre care si Guvernul, actioneaza in favoarea interesului public si nu a intereselor personale ale celor care temporar indeplinesc functii si demnitati publice.

De aceea, in virtutea atributiilor constitutionale pe care le am de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va solicit asumarea responsabilitatii politice a situatiei create si remanierea urgenta a celor doi membri ai Guvernului, domnul Tudor Chiuariu, respectiv domnul Paul Pacuraru, fata de care s-a cerut urmarirea penala pentru fapte de coruptie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.