Nicolae Ceausescu este considerat liderul politic al ultimei sute de ani care a facut, in aproape egala masura, cel mai mult bine si cel mai mult rau Romaniei, releva Barometrul de Opinie al Fundatiei Soros, dat publicitatii ieri.

Astfel, pentru 23% dintre subiecti, Ceausescu a facut cel mai mult bine, in timp ce 24% considera ca a facut cel mai mult rau acestei tari. In clasamentul celor care au contribuit la binele Romaniei, Ceausescu e urmat de Traian Basescu, cu 15%, de Ion Iliescu, cu 7%, si de Regele Carol I si Regele Mihai I, fiecare cu cate 6%.
La aceasta intrebare nu au raspuns 28% dintre subiecti.

In schimb, in topul conducatorilor care au facut cel mai mult rau Romaniei, dupa Ceausescu, 15% dintre romani il indica pe locul doi pe Ion Iliescu, urmat de Emil Constantinescu, cu 8%, Traian Basescu, cu 5%, si Ion Antonescu, cu 3%. La aceasta intrebare nu au dorit sa raspunda 37% dintre intervievati. Pe de alta parte, aproape jumatate din romani (48%) crede ca traiau mai bine inainte de 1989 si doar 33% considera ca in acea perioada nivelul de trai era mai scazut, iar 11% nu vad nici o diferenta.

Barometrul a fost realizat in perioada 10-22 octombrie 2007 si are o marja de eroare de +/ - 2,2%.