"Asistam la un veritabil proces de migrare a personalului"
Posturile create sunt ocupate uneori de nespecialistiIn conditiile in care bancile de pe piata romaneasca traverseaza o perioada de dezvoltare si, totodata, se afla intr-o tot mai acerba
"Asistam la un veritabil proces de migrare a personalului"
Posturile create sunt ocupate uneori de nespecialistiIn conditiile in care bancile de pe piata romaneasca traverseaza o perioada de dezvoltare si, totodata, se afla intr-o tot mai acerba cautare de specialisti, trebuie avuta in vedere o posibila criza de personal calificat in institutiile de credit, a declarat pentru Curierul National Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de recrutare Advice Human Resources.
"Segmentul bancar este unul efervescent, aflandu-se intr-un continuu proces de dezvoltare. Evident, aceasta expansiune atrage dupa sine mari provocari pentru angajatori, dar si numeroase oportunitati pentru cei dornici sa activeze in domeniu. Cateva dintre provocarile pe care un angajator, respectiv un recrutor le intampina sunt acelea de a avea in componenta echipei cat mai multi specialisti, de a gasi mijloace de retentie ale acestora si de a face fata concurentei tot mai acerbe. Romania trebuie sa ia in calcul o potentiala criza in ceea ce priveste personalul calificat", a spus Mihaela Scarlat.
Şi alte tari se confrunta cu o criza de personal, insa sistemul de management bine pus la punct le asigura traversarea acestei perioade fara ca eficienta sa fie vizibil afectata. Cererea de specialisti este la fel de mare datorita nevoii de satisfacere a cerintelor clientilor.Extinderea bancara, un compromis de calitate a personalului?La ora actuala, piata bancara romaneasca numara 41 de institutii de credit, iar altele intentioneaza sa intre pe piata din Romania. Fiecare banca isi deschide intre 20 si 150 de sucursale. Per total, in fiecare an se deschid aproximativ 1.000 de puncte de lucru. Ca sa dam numai cateva exemple, BCR are deschise peste 120 de sedii, Raiffeisen Bank a ajuns la o cifra de 100 de unitati active. In aceste conditii se fac recrutari masive. Scarlat a aratat ca numarul celor care activeaza in domeniul bancar a ajuns la peste 70.000 de angajati, iar la sfarsitul anului viitor, numarul acesta va creste la 80.000, desi 2008 urmeaza a fi, conform specialistilor, unul mai relaxat, dar procesul extinderii bancilor va continua.
Unii specialisti spun ca extinderea agresiva a numarului de sucursale inseamna si un compromis de calitate, ocupantii posturilor create nefiind specialisti, insa consultantul Advice Human Resources e de parere ca exista un grad de constiinciozitate al angajatilor care ii determina pe acestia sa doreasca sa se dezvolte profesional si sa fie subiectii unui permanent proces de invatare. "In acest sens, ei participa la cursuri de formare, la traininguri,si zilnic experienta acumulata ii poate ajuta sa devina specialisti", a adaugat reprezentantul companiei de recrutare.Retinere vs. migrarePentru a ameliora problema crizei de personal, institutiile de credit au inceput sa adopte masuri prin care sa asigure retinerea angajatilor.
Se ofera astfel, pe langa salarii atractive si cursuri de formare profesionala, traininguri, timp liber mai mult sau in alt caz ore suplimentare platite consistent.
Totodata, din ce in ce mai multe banci atrag studentii, oferindu-le perioade de practica in respectivele institutii, acestea finalizandu-se de cele mai multe ori cu angajarea.
In ciuda diverselor fidelizari, Mihaela Scarlat spune ca in momentul actual asistam la o adevarata „vanatoare” a valorilor, la o competitie pentru obtinerea celor mai buni oameni in domeniu, Aceasta tendinta ii avantajeaza pe specialistii, devenind din ce in ce mai scumpi.
"Asistam la un veritabil proces de migrare a personalului dintr-o banca in alta. Tentatia banului isi spune cuvantul. Se speculeaza sansa de a lucra pe un post mai bine platit sau intr-o banca cu renume", a spus consultantul.
Mutarea la alta banca presupune un adaos de aproximativ 30% la salariul angajatului, iar procentul creste daca pozitia necesita relocare.
De obicei, persoanele care parasesc o institutie tind sa atraga spre noul loc de munca si pe cei cu care au avut o colaborare buna. Acest lucru depinde de locurile disponibile in banca unde respectiva persoana urmeaza sa se angajeze.
Advice Human Resources este o firma specializata pe aria "executive search", care presupune recrutarea profilelor complexe definite in mod general prin sintagma top si middle management. Compania este reprezentantul in Romania, in calitate de consultant asociat al EMA Partners International, precum si reprezentatul Bernard Hodes.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.