Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a demarat o campanie ce are ca scop informarea consumatorilor cu privire la produsele din magazine. Astfel, stiindu-se ca in perioada sarbatorilor de iarna atat volumul cumparaturilor, cat si cel al reclamatiilor privind calitatea produselor va creste semnificativ, ANPC a marit numarul de controale, pentru a se depista din timp eventualele nereguli.
Presedintele ANPC, Dan Vlaicu, a declarat ieri ca intre 5 si 20 decembrie inspectorii Autoritatii vor controla calitatea si etichetarea alimentelor specifice sarbatorilor de iarna.
De asemenea, ANPC si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vor efectua controale in magazinele de specialitate pentru a supraveghea modul de vanzare a alimentelor de origine animala.
"Astazi, in premiera, anuntam controalele inainte de a le incepe, pentru a determina operatorii economici sa respecte atat legea, cat si consumatorul. Fata de saptamana trecuta, cand aveam 700 - 800 de reclamatii de la consumatori, in saptamana aceasta tendinta este de dublare a numarului acestora, fiind inregistrate, pana in prezent, aproximativ 1.100 de reclamatii", a explicat presedintele ANPC.
Autoritatile vor monitoriza in aceasta perioada si activitatea din principalele statiuni turistice din tara. In Sinaia, Predeal, Bran-Moeciu, Borsa, Vatra Dornei si Ariseni s-au infiintat birouri speciale unde turistii vor putea sa depuna reclamatii cu privire la calitatea produselor existente in magazine.
De asemenea, Vlaicu a spus ca in primele zece zile ale actiunii vor fi vizate si locurile de cazare pentru turisti, astfel incat acestia sa beneficieze de cele mai bune conditii in perioada sarbatorilor.
Perioada in care inspectorii ANPC vor efectua aceste controale in magazinele din Bucuresti si in cele din tara incepe azi si se va termina in data de 10 ianuarie 2008.