Fostul presedinte al Bancii Mondiale Paul Wolfowitz va fi propus la presedintia unui consiliu consultativ al Departamentului de Stat.

Anuntul a fost facut de un oficial din Departamentul de Stat, sub acoperirea anonimatului. Numirea nu a fost facuta publica inca, dar se pare ca secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, intentioneaza sa il numeasca pe Wolfowitz (foto), fost secretar adjunct al Apararii si unul dintre arhitectii razboiului din Irak, la conducerea Consiliului consultativ pentru securitate internationala (International Security Advisory Board).

Consiliul are un rol important pentru ca face recomandari Departamentului de Stat cu privire la controlul armamentului, dezarmare, securitate internationala si in alte probleme, iar printre membrii sai se numara doi fosti directori ai CIA.

Wolfowitz a fost nevoit sa demisioneze de la Banca Mondiala anul acesta, dupa ce o comisie interna a stabilit ca el a incalcat regulamentul promovind-o pe iubita sa, Shaha Riza, expert in Orientul Mijlociu in cadrul institutiei internationale.

Controversa a stirnit indignare printre cei 10.000 de angajati ai Bancii Mondiale si a determinat oficiali din conducerea institutiei sa se adreseze Consiliului director al acesteia, pentru a semnala ca incidentul a subminat credibilitatea bancii, al carei prim obiectiv este combaterea coruptiei.