Operatiunile Shell in zona ameninta sa perturbe traditiile de secole ale localnicilorIn fiecare vara si toamna, Inupiati, localnici de pe coasta arida din nordul statului Alaska, pornesc la vanatoarea de balene. Pielea cruda si untura de balena sunt
Operatiunile Shell in zona ameninta sa perturbe traditiile de secole ale localnicilorIn fiecare vara si toamna, Inupiati, localnici de pe coasta arida din nordul statului Alaska, pornesc la vanatoarea de balene. Pielea cruda si untura de balena sunt aici considerate delicatese.
Dar acum, modul traditional de viata al nativilor din Alaska incepe sa intre in conflict cu una dintre cele mai urgente prioritati ale lumii moderne: gasirea de noi resurse de petrol, relateaza International Herald Tribune.
Compania Royal Dutch Shell este determinata sa exploateze vastele rezerve care se presupune ca se afla sub coasta statului Alaska. Administratia presedintelui George W. Bush sustine ideea si timp de mai multi ani a lansat concesiuni pentru coasta pentru o zona aproape de marimea statului Maryland din SUA.
Potrivit unor estimari, petrolul aflat sub fundul marii din Alaska ar putea depasi rezervele care au ramas pe teritoriul Statelor Unite, desi cantitatea totala de titei care ar putea fi obtinuta este incerta.
Shell este nerabdatoare sa afle acest lucru. Compania a avansat in acest scop, vara aceasta, doar pentru a fi oprita de o neobisnuita alianta dintre vanatorii de balene Inupiati si grupurile de protejare a mediului care au chemat in instanta Shell.Taxele pentru productia de petrol sustin bugetele comunitatilorAcestia au argumentat ca forarea zgomotoasa de pe coasta ar putea perturba rutele de migrare ale balenelor arctice si ar duce la imposibilitatea Inupiatilor de a captura cele 60 de animale alocate in fiecare an. Prima prezentare in cadrul procesului a fost stabilita pentru ieri, dar o decizie nu va fi luata decat peste luni de zile.
Comunitatile de localnici nu se opun ferm productiei de petrol, din contra, multi dintre autohtoni se bazeaza pe titei pentru a-si continua stilul de viata. Oraselul Partia Nordului, un urias judet stabilit ca o organizatie unde locuiesc multi dintre cei 10.000 de Inupiati, obtine volumul de 98 milioane de dolari pentru bugetul anual din taxarea operatiunilor de forare a petrolului.
Corporatiile autohtone isi obtin o parte mare din afaceri prin ajutarea industriei de petrol din Golful Prudhoe.Rezervele de titei din Alaska ar sustine consumul americanilor pentru 3 aniLiderii comunitatilor sunt prinsi intre dorinta de a prezerva traditionala vanatoare de balene si necesitatea economica de a permite industriei petroliere sa se extinda in noi zone.
Rezervele de petrol de pe coasta din Alaska se ridica la aproximativ 27 miliarde de barili, potrivit estimarilor guvernamentale, aproape acelasi volum ca acelea din campul gigant petrolier al Golfului Prudhoe, care a fost descoperit in 1968. Rezervele ar fi suficiente pentru a satisface consumul american de petrol pentru trei ani, daca ar fi extrasa pana si ultima picatura, lucru foarte improbabil.
Acesta este un zacamant bogat pentru administratia Bush, care incearca sa sprijine exploatarea in zona pentru a compensa declinul in productia interna, pentru companiile de petrol, care cerceteaza tot globul in gasirea unor noi campuri petroliere, si pentru autoritatile din Alaska, care trebuie sa mentina fluxul de petrol pe oleoductul trans-Alaska.
Descoperirea de petrol pe coasta din Alaska nu este una recenta. De indata ce a fost descoperit titei sub Partia Nordica, acum 40 de ani, companiile petroliere au inceput sa suspecteze existenta unor importante zacaminte sub Marea Beaufort.
Shell este unul dintre pionierii in exploatarea arctica din ultimele decade, dar a abandonat regiunea, ca si alte companii, din cauza prabusirii pretului la petrol de la mijlocul anilor '80. In urma cu cinci ani, cand compania cauta noi zacaminte, geologii Shell au descoperit un loc numit Hammerhead, unde compania a forat prima data in 1985. Locul a fost numit Sivulliq ("primul" in limba inupiati) si s-a decis sa se continue forarea. Zona de coasta are o lungime de 24 km si se afla in partea opusa a Refugiului National Arctic de Natura Salbatica.
Compania a intrat agresiv pentru a securiza zona de coasta dupa 2005 si a investit 80 milioane de dolari in drepturi de concesiune in Marea Beaufort. Marvin Odum, vicepresedintele executiv al Shell, a declarat ca grupul sau respecta drepturile autohtonilor si poate fora in siguranta in zona fara a perturba balenele si vanatorii, chiar a oferit sa-si opreasca operatiunile in timpul sezonului de vanatoare.
Dupa ce, in februarie, Shell a obtinut permisiunea de a-si incepe operatiunile, in aprilie, grupurile de protejare a mediului au dat in judecata compania motivand ca nu au fost luate in considerare toate riscurile in cazul unui dezastru ecologic care ar aparea dupa o deversare accidentala de titei. Pana la hotararea Curtii de judecata, Shell a fost obligata sa-si opreasca operatiunile in zona.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.