Pe parcursul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 primesc SMS-uri pe telefonul mobil, dinadins asezat in fata mea, pe masa pentru a le putea citi. Spre deosebire de mesajele de pe Forumul Jurnalului National sau chiar de pe cel al emisiunii, simple
Pe parcursul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 primesc SMS-uri pe telefonul mobil, dinadins asezat in fata mea, pe masa pentru a le putea citi. Spre deosebire de mesajele de pe Forumul Jurnalului National sau chiar de pe cel al emisiunii, simple expresii ale nevoii de a injura sub pelerina anonimatului, pe cele de pe telefonul meu le iau in serios: vin de la oameni pe care-i cunosc, ii pretuiesc si in a caror opinie am incredere, pentru ca apartin unor competente. Luni seara, in timp ce discutam decizia luata la Cotroceni aˆ’ pe nepusa masa aˆ’ de fuziune a PD cu PLD, intr-un nou partid, Partidul Democrat Liberal, am primit de la profesorul Alexandru Radu urmatorul mesaj: "V-am spus ca urmeaza o surpriza din partea lui T.B.! Este lectia pe care a invatat-o".


Ocupat cum eram sa dezleg toana care l-a imboldit pe Traian Basescu sa impreuneze cele doua formatiuni, care nu numai ca nu se gandeau la o casnicie, dar, mai mult, se priveau cu ochi rai, gata sa se impunga, n-am luat in seama mesajul distinsului domn profesor, unul dintre cei mai buni specialisti in partide postdecembriste. Intors acasa, dupa ce am citit variantele pe internet ale ziarelor de a doua zi mi-am amintit de opinia trimisa de Alexandru Radu. La emisiunea anterioara, la care am tinut locul lui Mihai Gadea, ca moderator, i-am intrebat pe invitatii din platou daca Traian Basescu a invatat ceva din lectia Referendumului. Profesorul Alexandru Radu mi-a raspuns ca spera sa fi invatat si ca, drept urmare, ne putem astepta in curand la o surpriza dinspre Cotroceni. In viziunea domniei sale, asadar, decizia de a comanda lui Emil Boc si Theodor Stolojan, suiti la Cotroceni pe branci, asa cum trebuie cand vii la papucul Sultanului, e consecinta lectiei invatate de Traian Basescu din esecul dureros al Referendumului. In ce sens? Foarte simplu.


Convocarea Referendumului a fost facuta de Traian Basescu nu de dragul votului uninominal, ci pentru a arata tuturor - amici si dusmani - ca Poporul e de partea sa. Daca romanii ar fi dat navala la urne la simpla chemare de la Cotroceni, Traian Basescu, dedulcit la Referendumuri, ar fi convocat cate unul la o luna, realizandu-si telul dictaturii de tip Lukasenko prin intermediul Poporului. Poporul nu s-a grabit sa vina la simpla sa chemare. A venit la urne doar in masura in care structurile teritoriale ale PD si PLD l-au scos din case. Acolo unde aceste structuri teritoriale n-au functionat sau n-au fost puternice, Poporul a ramas acasa. Ici-colo l-au mai scos la urne structurile teritoriale ale PSD, avute in arenda de baronii locali penali. Experienta Referendumului i-a aratat presedintelui ca imaginea Poporului iubitor, cu care se amagise domnia sa, facand bai de multime, e o dulce iluzie. Nu era nevoie de lectia Referendumului ca sa traga aceasta concluzie. Cu un pic de luciditate si, mai ales, cu un pic de scepticism fata de el insusi ar fi sesizat ca intalnirile cu Poporul din campania pentru primul Referendum nu fusesera deloc rezultatul unor impulsuri spontane ale celor din Piata sau din sala. Asa-zisul Popor de la Iasi, de la Cluj, din Piata Universitatii, nu venise din proprie initiativa sa-i soarba propozitiile simple si sa-i aplaude behaiturile, ci fusese adus din toata tara contra cost, de masinaria organizatorica a PD-ului, condusa de Vasile Blaga. Lectia invatata de Traian Basescu dupa Referendum: Relatia directa cu Poporul e o imposibilitate. Aceasta relatie e mijlocita de partidele politice. In consecinta, pentru a-si atinge telurile, Traian Basescu s-a gandit ca are nevoie de un partid puternic, dispunand nu atat de o ideologie si de personalitati, cat mai ales de structuri in teritoriu, de baroni locali si de surse de finantare. Astfel, fuziunea PD si PLD poate fi semnul ca Traian Basescu a renuntat la fantasmagorica iluzie a legaturii directe cu Poporul pentru legatura cu clasa politica. Sau macar cu o parte a acesteia.


Isi va realiza presedintele scopurile sale mai mult decat transparente - de a transforma Romania intr-o salupa beata prin intermediul noului partid? E o intrebare al carei raspuns depinde de o multime de necunoscute, intre care la loc de frunte se situeaza vointa lui Dumnezeu. Pentru ca, vorba aia: omul propune, Dumnezeu dispune! Si, desi lui Traian Basescu muritorii din PD si PLD ii spun Zeus, tot om ramane.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.