Ministerul Sanatatii pregateste un nou set de analize. De data aceasta este vorba despre un screening biologic al populatiei in expunerea la plumb. Cei care doresc sa afle cantitatea de plumb pe care o au in organism trebuie sa-si dea consimtam&arin
Ministerul Sanatatii pregateste un nou set de analize. De data aceasta este vorba despre un screening biologic al populatiei in expunerea la plumb. Cei care doresc sa afle cantitatea de plumb pe care o au in organism trebuie sa-si dea consimtamåntul scris pentru recoltarea probelor biologice.

Proiectul de ordin privind metodologia specifica pentru screening biologic al populatiei in expunerea la plumb a fost elaborat, ieri, de ministrul sanatatii. Costurile operatiunii nu sunt specificate, insa analizele sunt extrem de complexe. Astfel, metoda de referinta este plumbemia, care se realizeaza prin spectrofotometrie de absorbtie atomica din sange venos. Printre evaluarile suplimentare se numara si masuratorile somatometrice si teste de dezvoltare neuropsihica. Determinarea nivelului de plumb necesita prelevarea probelor de sange si conservarea inaintea analizei, determinarea hematocritului, hemoliza, adaugarea solutiei de ALA la hemoliza, prepararea martorului, incubatia, oprirea reactiei PBG, centrifugarea si filtrarea, reactia cu reactiv, masurarea extinctiei si calculul activitatii enzimatice. Evident, toate aceste operatiuni presupun laborato are moderne si specializate, ordinul amintind de laboratoare alternative, in cazul in care cele de stat nu indeplinesc conditiile. Prima etapa a screening-ului va fi insa identificarea si clasificarea oraselor si aglomerarilor din Romania, in care poluarea mediului cu plumb prezinta un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei.

Muncitorii expusi la plumb, exclusi de la analize
Urmatoarea etapa va consta in identificarea loturilor populationale din orasele selectionate. Un lot va fi format din cel putin 100 de persoane in orasele mai mari de 250.000 de locuitori, din care grupurile critice vor fi nou-nascutii, copiii de 0-6 ani si femeile gravide. Proiectul de act normativ prevede ca vor fi investigate doar persoanele care se ofera voluntar si care au dat consimtamantul in scris pentru recoltarea de probe biologice. In cazul copiilor va fi nevoie de consimtamantul scris al parintilor. Singurul criteriu de excludere din lot este expunerea profesionala la plumb in cadrul locului de munca. Inainte de efectuarea analizelor, voluntarii trebuie sa completeze un chestionar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.