Aproape jumatate din creditele accesate de micii intreprinzatori sunt destinate cheltuielilor pentru trezorerie, iar o treime dintre acestea vizeaza investitiile in echipamente, a declarat ieri prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.
Aproape jumatate din creditele accesate de micii intreprinzatori sunt destinate cheltuielilor pentru trezorerie, iar o treime dintre acestea vizeaza investitiile in echipamente, a declarat ieri prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu. "49,05% din imprumuturile luate de IMM-uri sunt credite de trezorerie, luate pe cash flow-ul firmelor. Acestea isi concentreaza documentatia pe balanta incasari/plati, raportat la capitalul firmelor", a spus prim-viceguvernatorul BNR. Se poate observa, insa, o usoara reducere a ponderii ocupate de creditele de trezorerie acordate intreprinderilor mici si mijlocii de la nivelul de 50,2% inregistrat la finele anului trecut.
Desi o parte din imprumuturile pentru activitatile curente sunt incluse in cele pentru trezorerie, existand o "suprapunere partiala" a acestora, datele bancii centrale arata, intr-o categorie distincta, ca doar 1,08% din totalul creditelor pentru IMM sunt destinate activitatii curente, a explicat Georgescu.
Tot din structura creditarii micilor intreprinzatori se poate desprinde ca 31,5% din sumele imprumutate de acestia vizau la mijlocul acestui an investitii in echipamente, 9,64% sunt credite pentru bunurile imobiliare si 8,66% alte credite. Creditele destinate exporturilor ocupau in totalul celor accesate o pondere de doar 0,07%, mai arata statisticile bancii centrale.Georgescu: Bancile s-au orientat tot mai mult catre finantarea IMMDesi la nivelul sectorului firmelor mici si mijlocii se poate constata ca institutiile de credit devin din ce in ce mai active in ceea ce priveste creditarea acestora, volumul imprumuturilor catre firmele de talie mica si mijlocie urcand cu 34% la jumatatea acestui an fata de sfarsitul lui iunie 2006, doar 14% dintre IMM opteaza pentru o finantare bancara. Cei mai multi intreprinzatori indica drept principala cauza pentru neapelarea la credite faptul ca procesul de obtinere a unui credit este dificil. Totodata, se considera drept piedica nivelul costului de finantare care nu poate fi suportat de majoritatea IMM. Principalele piedici identificate in finantarea bancara sunt garantiile excesive impuse de banci si dobanzile excesiv de mari pentru creditele acordate atat in lei, cat si in valuta.
De asemenea, intreprinzatorii nu pot avea acces la un imprumut bancar din cauza calitatii si performantelor relevate de catre bilanturile contabile. In plus, prim-viceguvenatorul BNR a mentionat ca "bancile s-au orientat tot mai mult catre finantarea IMM, care reprezentau, in septembrie 2007, 63% din totalul creditelor acordate companiilor". Daca riscul creditarii va creste si conditiile de lichiditate de pe plan international vor fi mai restrictive, este posibil ca aceasta tendinta sa se modereze, a mai spus Georgescu.Marile companii prefera finantarea de la firma-mamaTotodata, prim-viceguvernatorul bancii centrale a mentionat ca situatia nu este diferita nici la nivelul marilor companii. La fel ca si in cazul firmelor mici si mijlocii, doar 14% dintre companii au luat credite bancare, preferinta acestora fiind indreptata catre finantarile externe de la firmele-mama. Statisticile BNR arata ca valoarea sumelor astfel atrase reprezinta aproximativ jumatate din valoarea creditului intern. In plus, Georgescu a aratat ca o crestere a creditarii la nivelul companiilor este explicata prin cresterea numarului unitatilor care au apelat la resursele bancilor si nu printr-un avans al volumului, avand in vedere ca ponderea creditului bancar in pasivul companiilor s-a mentinut in iunie 2007 la un nivel modest de aproximativ 8%. Cu toate acestea, oficialul bancii centrale a aratat ca exista un potential important de crestere pe segmentul companiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.