ZIUA a dezvaluit recent ca gradinita particulara "Curcubeul copiilor", de pe strada General Ion Dragalina nr. 8, din Sectorul 5 al Capitalei, este coordonata, din umbra, de sotii Grigore si Liliana Cartianu. De asemenea, am prezentat ca pentru scoate
ZIUA a dezvaluit recent ca gradinita particulara "Curcubeul copiilor", de pe strada General Ion Dragalina nr. 8, din Sectorul 5 al Capitalei, este coordonata, din umbra, de sotii Grigore si Liliana Cartianu. De asemenea, am prezentat ca pentru scoaterea acesteia din anonimat, Grigore Cartianu, actualul redactor sef adjunct de la Evenimentul Zilei, a pacalit conducerea trustului de presa Intact al lui Dan Voiculescu, facand publicitate gradinitei. Asa cum Victor Ciutacu a precizat pe blogul sau, pe vremea cand Cartianu era redactor sef adjunct la cotidianul Jurnalul National, nu s-a sfiit sa faca publicitate pe furis, in paginile ziarului, pentru gradinita.
Fapta lui "Gregoar Ecrivant", asa cum mai este cunoscut Cartianu, a fost descoperita nu dupa mult timp, iar conducerea Intact i-a pus in vedere sa plece. Dar, inainte de teapa cu reclama, redactorul sef adjunct de la Evz a beneficiat din plin de generozitatea lui Dan Voiculescu. Concret, asa cum spune analistul Victor Ciutacu pe blogul sau, acesta a primit doua microbuze tip Damas-Daewo de la cel care, intre timp, a devenit pentru Cartianu un "mogul". Microbuzele second-hand, care trebuiau sa fie casate, sunt folosite insa acum pentru transportul copiilor de la "Curcubeul". Mai trebuie spus ca, profitandu-se de faptul ca erau folosite, microbuzele au fost luate la un pret de nimic deoarece ele erau destinate unui angajat "de baza" al trustului Intact.
Pret simbolic
Administratorul si patronul din acte al gradinitei Curcubeul Copiilor Rainbow Kids si al firmei cu acelasi nume, Ecaterina Dragomir, a declarat, in cadrul discutiei pe care a avut-o cu reporterii ZIUA, ca "micutilor care vin la gradinita noastra le asiguram transportul, contra cost". Asa si este. Pe strada general Ion Dragalina, plina de gropi, in dreptul casei vechi unde functioneaza gradinita dirijata de sotia lui Cartianu, era parcat chiar unul dintre Damas-urile luate de la trustul Intact al lui Dan Voiculescu. Masinile fusesera folosite pentru transportul angatilor din trust pe care specificul muncii ii obliga sa ramana la serviciu pana in noapte si care erau dusi acasa cu Damas-urile. Trustul a renuntat la ele si le-a cedat lui "Gregoar", cum spuneam, contra unui pret simbolic. In ziua descinderii la gradinita "Curcubeul copiilor", in fata sediului gradinitei era parcat chiar unul dintre Damas-urile donate de Voiculescu lui "Gregoar". Cu numarul de inmatriculare B-96-KDS, plin de inscriptii cu reclame pentru gradinita, Damas-ul urma, probabil, sa transporte cativa copilasi catre casele lor. Contra cost, evident. In ciuda asa-ziselor facilitati, conducerea gradinitei da dovada de o adevarata inconstienta. Asta intrucat microbuzele Damas sunt destul de periculoase mai ales pentru transportul celor mici. Pericolele pot veni de la usile laterale pe sistem "glisare" pana la stabilitatea precara de care sufera microbuzele sud-coreene in trafic. De aceea, foarte multe firme au renuntat la acest tip de vehicule. Conform specialistilor contactati de ZIUA, chiar daca folosirea Damas-urilor nu a fost interzisa oficial, utilizatorii acestui tip de autoturism, mai ales cei din domeniul transporturilor de persoane, au fost sfatuiti sa nu le mai utilizeze, riscul de accidente fiind sporit. In mod normal, administratia gradinitei ar trebui sa renunte la folosirea microbuzelor cumparate de "Gregoar" pe nimic de la Dan Voiculescu. Dar asta ar presupune, probabil, ca trustul Ringier sa-i ofere lui Cartianu alte microbuze. Ceea ce nu o sa se intample. Pe de alta parte, trebuie spus ca starea tehnica a microbuzelor nu este cea mai buna. De altfel, ele se aflau intr-o situatie de degradare inca de cand au fost cumparate de Cartianu, ele trebuind, in mod normal, sa fie casate.
Coincidente de afaceri
Gradinita "Curcubeul copiilor" nu este singura afacere a lui Grigore Cartianu. Acesta este unic actionar al firmei Editura Sport SRL. Infiintata pe 10 decembrie 2002, societatea are ca principal obiect de activitate "editarea cartilor, brosurilor si a altor publicatii". Interesant este ca "Gregoar" a decis intreruperea temporara a activitatii societatii comerciale, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, asa cum s-a intamplat si cu vechea gradinita Rainbow despre care am scris in episodul trecut. Firma Editura Sport SRL are sediul social in orasul Magurele, de la marginea Capitalei, intr-un imobil de pe strada Atomistilor. Conform datelor de la Fisc, pe 2005 firma lui Cartianu a avut o cifra de afaceri de 22.943 RON si un profit net de 3245 RON, avand un singur angajat. Trebuie sa amintim aici faptul ca actualul redactor sef adjunct de la Evenimentul Zilei a mai avut o firma cu acelasi nume cu sediul social declarat la domiciliul sau din Bucuresti. Editura Sport SRL din Bucuresti a fost infiintata pe 18 iunie 1997 si a fost radiata pentru schimbarea domiciliului in alta localitate pe 6 noiembrie 2002. Motivele pentru care "Gregoar" si-a mutat afacerea in provincie sunt necunoscute, deocamdata. Dar este de remarcat faptul ca la aceeasi adresa din Magurele unde functioneaza firma lui Cartianu isi are sediul social firma Q-C-Prod-Com-Import-Export SRL, care are obiect de activitate "comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun". Actionar unic este un anume Vasile Cristoiu, domiciliat in Bucuresti, dar nascut in comuna Gagesti din judetul Vrancea. La fel de interesant este ca firma lui Gregoar a fost infiintata pe 10 decembrie 2002, iar cea a lui Vasile Cristoiu care, reamintim, are sediul social la aceeasi adresa, pe 12 noiembrie 2002. Asadar, cu doar o luna inainte de "transferul" la aceeasi adresa din Magurele a firmei lui Cartianu. Ceea ce poate duce la ideea ca este posibil ca firma lui Vasile Cristoiu sa-i apartina, de fapt tot lui Cartianu. Sau ca acesta este partenerul, din umbra, al acestui Vasile Cristoiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.