Istoria moderna a pietei futures incepe in 1848 in SUA, odata cu infiintarea la Chicago a unei piete futures (sau la termen) administrata de Chicago Board of Trade (CBOT). Primele contracte futures au avut ca obiect produsele agricole urmate mai tarz
Istoria moderna a pietei futures incepe in 1848 in SUA, odata cu infiintarea la Chicago a unei piete futures (sau la termen) administrata de Chicago Board of Trade (CBOT). Primele contracte futures au avut ca obiect produsele agricole urmate mai tarziu de metale si, in final, de instrumentele financiare (obligatiuni, rate ale dobanzii si indici bursieri), iar in 1982 au fost lansate optiunile pe contracte futures.
Chicago Mercantile Exchange (CME) este bursa care administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din SUA. Infiintata in 1898 si specializata la inceput tot in tranzactii futures pe produse agricole, CME s-a dezvoltat de-a lungul secolului trecut ajungand la un volum de 325 milioane contracte futures, in 2004. Derivatele listate la CME au ca active suport rate de schimb valutar, indici bursieri, produse agricole si rate ale dobanzii.
Minneapolis Grain Exchange (MGEX) a fost creata in 1881 sub denumirea de Camera de Comert din Minneapolis si a lansat primul contract futures in 1883 avand ca activ suport graul de panificatie, in 1947 trecandu-se la denumirea actuala. In prezent, principalele produse tranzactionate la MGEX sunt derivatele pe grau (tranzactionate prin strigare de catre brokerii de ring) si indici agricoli listati pe platforma electronica a CBOT.
Kansas City Board of Trade (KCBT) a fost creata in 1856 de catre un grup de comercianti de cereale. Fiind situata intr-o zona specializata in cultura cerealelor, derivatele lansate la infiintare si pastrate pana in prezent sunt contractele futures si optiunile pe cereale. Din 1982 se tranzactioneaza si derivate pe indicele Value Line.
New York Mercantile Exchange (NYME) are 132 de ani de experienta in tranzactionarea metalelor si a produselor energetice. In 1979 s-au lansat derivatele pe produse petroliere, energie electrica, aur, argint, cupru, aluminiu, platina etc, toate acestea fiind tranzactionate prin intermediul platformei electronice a CME.
OneChicago este o bursa specializata in tranzactionarea contractelor futures pe actiuni listate pe piata de capital din SUA. A fost infiintata si functioneaza sub forma unui joint venture intre Chicago Mercantile Exchange, Chicago Board of Trade si Chicago Board of Options Exchange. In prezent, 200 de actiuni ale celor mai importante companii americane sunt listate pe OneChicago, iar numarul lor este intr-o crestere constanta. BMFM Sibiu si OneChicago prezinta numeroase similitudini in ceea ce priveste modul de administrare a pietei futures.
La sfarsitul secolului trecut produsele financiare au dobandit suprematia pe piata derivatelor, cursurile valutare, ratele dobanzilor si indicii bursieri generand cel mai mare volum de tranzactionare.
Pe plan mondial, cele mai reprezentative burse futures sunt: Chicago Board of Trade si Chicago Mercantile, London International Financial Futures and Options Exchange - LIFFE, Marche a Terme International de France - MATIF, Deutsche Terminbourse - DTB, Tokyo Commodity Exchange TOCOM, Tokyo International Financial Futures Exchange TIFFE, Sydney Futures Exchange SFE, Brasilian Futures Exchange-BBF, Hong Kong Futures Exchange HKFE, Singapore International Monetary Exchange SIMEX si Swiss Financial Futures Exchange- SOFFEX.
In ultimii ani, imbunatatirea activitatii de supraveghere si corecta informare asupra riscurilor pe care le implica aceste instrumente au readus pietele derivate pe un trend ascendent, majoritatea burselor din acest segment raportand an de an cresteri semnificative ale volumelor de tranzactionare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.