Imaginatia si ingineria textuala dau o batalie serioasa in roman.

Marturisesc din prima, nu trebuie sa-mi puneti lampa de lectura in ochi! Nu stiam nimic, dar nimic despre autorul de saptamina viitoare. Numele lui Andrew Crumey nu cred sa-l mai fi intilnit pina acum. Am si o circumstanta atenuanta: nu frecventez literatura contemporana britanica decit prin traduceri. Asa ca am inceput sa citesc romanul „Pfitz", care va aparea saptamina viitoare in Colectia Cotidianul, fara nici o prejudecata, fara nici o informatie, fara sa fi „beneficiat" de vreo referinta. Intre timp, desigur, m-am documentat si stiu citeva din datele biografice ale lui Andrew Crumey.

Povestea romanului este chiar o poveste, cu print, oameni de curte, savanti, supusi, fete frumoase si intimplari fabuloase. In acelasi timp, dincolo de tesatura povestii, autorul isi pune personajele sa construiasca o ciudata utopie, care nu e proiectata in viitor, ci in trecut. Printul vrea sa construiasca o cetate (mai multe, pina la urma) perfecta, dar pentru care nu are bani. Si atunci recurge la o strategie in care, deopotriva, lucreaza imaginatia si stiintele vremii. Va construi o cetate doar in documente, in planuri, in biografiile unor personaje. Va forta trecutul sa primeasca in spatiul sau ceva ce nu a avut prezent. O utopie proiectata direct in arhivele principatului. E aproape de Borges? Da, e aproape, dar pe departe! Si afirmatia asta, veti vedea la lectura, nu e un nonsens.

Andrew Crumey a facut studii exacte, fizica si matematica. Si asta se vede, dar nu ca un defect. Scriitorul controleaza foarte bine toate articulatiile logice ale povestii, astfel incit, atunci cind iti dai seama ca te-a prins, ei bine, nu mai poti iesi din itele sale maiestru intinse, nu mai scapi din capcana naratiunii. Imaginatia lui Crumey zburda aparent liber, dar de fapt ea este sub controlul constructorului riguros si meticulos. Cine este Pfitz? Sa va spun? E un personaj cu totul si cu totul sters, aproape inexistent la inceputul povestii. Ramine sa descoperiti, intr-o carte captivanta, tainele acestui personaj.