Transgaz si-a mai pierdut din interes
Pe piata sunt multi emitenti foarte atractiviCresterile din ultimele sedinte ale Bursei de Valori Bucuresti indica o tendinta ascendenta, nu foarte puternica, dar care pare sa se instaleze incet si sigur. De
Transgaz si-a mai pierdut din interes
Pe piata sunt multi emitenti foarte atractiviCresterile din ultimele sedinte ale Bursei de Valori Bucuresti indica o tendinta ascendenta, nu foarte puternica, dar care pare sa se instaleze incet si sigur. Desi lichiditatea a fost ieri modesta, depasind cu putin 26 milioane de lei, brokerii sunt optimisti si recomanda in continuare emitentii siguri de la BVB si Rasdaq, desi IPO Transgaz nu s-a incheiat.
"Putem vorbi deja de un trend ascendent, pentru ca de cateva zile asistam la aprecieri destul de importante, desi nu este inca o tendinta foarte puternica. Acest lucru este firesc, suntem pe final de an, emitentii au raportat rezultate financiare bune si ma astept ca si in continuare pretul titlurilor sa creasca, apropiindu-se din ce in ce mai mult de valoarea lor reala. Toate aspectele dau semnale pozitive, vor veni banii din Transgaz, stainii intra la cumparare si acest lucru s-a vazut din datele de pe luna octombrie, bursele externe s-au mai linistit", ne-a explicat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.Emitentii BVB si Rasdaq au devenit foarte atractiviIn timpul scaderilor ample ale Bursei din lunile trecute, dublate de lichiditati foarte mici, analistii spuneau ca investitorii vand sau isi pastreaza banii pentru Transgaz. Dar tocmai acele scaderi au determinat preturi nominale ale emitentilor foarte atractive, multi revizuindu-si portofoliile si indreptandu-se spre Bursa. Astfel, Simionescu recomanda acesti emitenti siguri si interesanti, desi nici Transgaz nu poate fi ratat.
"Politica investitionala a clientilor in aceasta perioada, cu IPO Transgaz, a fost si este in continuare influentata si de nivelul pietei. Majoritatea emitentilor au ajuns, dupa scaderile accentuate, la preturi foarte atractive si foarte departe de valorile lor reale. Acest lucru a determinat foarte multi investitori sa intre la cumparare pe Bursa. In plus, au mai fost si alti factori care au facut ca Transgazul sa nu reprezinte un grad de interes major. Nivelul de suprasubscriere care este asteptat si tranzactionarea drepturilor de alocare inainte de listarea propriu-zisa o fac sa nu mai fie chiar asa de atractiva. Dar, in acelasi timp, pentru investitorii cu portofolii mari si pe termen lung sau pentru cei institutionali, este o ocazie ce nu poate fi ratata, mai ales ca functioneaza intr-un domeniu de activitate deosebit de sigur si atractiv. Recomandarea mea pentru clientii cu portofolii mari in aceasta perioada a fost Bursa si de la acel moment pana acum au randamente destul de bune. Nu am exclus insa nici Rasdaq-ul, unde foarte multe titluri s-au depreciat aspru, au ajuns la nicele atractive si incep sa creasca si sa devina lichide", ne-a mai explicat Adrian Simionescu.Chisu recomanda o solutie de mijlocTocmai pentru ca multi ar fi tentati sa renunte la un anumit emitent pentru IPO Transgaz, Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities, ne-a expus o recomandare.
"In ultimul timp au fost foarte multi care au spus ca nu pot cumpara si actiuni de pe piata si Transgaz in perioada asta, ca acum este batalia foarte mare intre acestea. Dar eu le-am recomandat tuturor celor care considera, de exemplu, ca Societatile de Investitii Financiare sunt atractive si sigure are mari sanse sa le cumpere de pe derivatele de la BMFMS. Astfel, dau un exemplu: daca ai un miliard, intri cu 10% pe SIF si cu 90% pe Transgaz. Practic, in felul acesta intri cu 100 000 de lei pe ambii emitenti, daca pui 100 milioane in SIF, pe o marja de 10%. In ceea ce priveste segmentul Rasdaq, sunt foarte multi emitenti cu volatilitate foarte mare. Unele companii au avut corectii aspre si rapide. Este important de analizat evolutiile lor pe termen mai lung, pentru ca se intampla ca tocmai acestea care scad repede si mult cunosc aprecieri la fel de importante", a explicat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.