Situatia incordata de pe pietele financiare internationale a reaprins sentimentele de aversiune fata de risc ale fondurilor speculative sau de hedging, care au decis sa isi lichideze o parte din pozitiile de pe pietele emergente. “Toate monedel
Situatia incordata de pe pietele financiare internationale a reaprins sentimentele de aversiune fata de risc ale fondurilor speculative sau de hedging, care au decis sa isi lichideze o parte din pozitiile de pe pietele emergente. “Toate monedele din zona au inregistrat scaderi fata de euro, de pana la un procent, valori mai mici comparativ cu deprecierea leului, care a fost de aproape doua procente”, comenta un dealer bancar. “La aceste influente externe se adauga anuntul privind cresterea redusa a rezervei valutare a BNR, ceea ce ar parea ca infirma suspiciunile privind interventia bancii centrale luna trecuta, cand euro urcase aproape de 3,7 lei, motiv pentru speculatori sa isi marcheze profiturile. Leul se afla acum la mana investitorilor straini, perceptiile acestora privind economia romaneasca ducand cursurile in sus sau in jos”. Cursul mediu al euro a urcat de 3,5078 la 3,5278 lei, insa presiunea pe vanzarea de lei a fost mare. Astfel, de la o deschidere in jurul valorii de 3,5050 lei, comparabila cu cea de la inchiderea de luni, euro a urcat in jurul orelor 16:00 aproape de 3,57 lei, nivel care nu a mai fost atins de o saptamana. Cursul monedei americane a crescut, de asemenea, impulsionat de aprecierea euro, de la 2,3939 la 2,4036 lei. Pe piata monetara, dobanzile interbancare overnight si one week s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, datorita noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Pe pietele internationale, dupa patru zile de depreciere, euro a reinceput sa creasca, el urcand ieri de la 1,4636 la 1,4764 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.