Pe linga politele unit-linked normale, in Romania sint disponibile acum si asigurari cu componenta investitionala, unde va puteti stabili gradul de risc.

Asigurarea unit-linked denumita si polita cu componenta investitionala este din ce in mai cunoscuta in Romania. Cel mai recent astfel de produs a fost lansat de KD Life si consta intr-o asigurare unit-linked de grad I. Mai clar, clientul poate decide asupra profitului pe care il va obtine si asupra costului politei. Compania KD Life, membra a grupului sloven KD, a adus pe piata romaneasca prima asigurare de viata unit-linked de prim rang din Romania, prin care clientul poate opta pentru unul dintre cele trei pachete investitionale, concepute in functie de gradul de risc. Produsul, numit Durabilis, este adresat persoanelor cu virste intre 16 si 65 de ani (virsta maxima de 75 de ani la expirarea contractului individual, respectiv 65 de ani la expirarea contractului pentru doua persoane), iar prima unica minima este de 1.000 de euro. Pachetul investitional presupune alegerea unuia sau mai multor fonduri de investitii in care vor fi plasati banii si care vor fi gestionate de grupul KD. Cele trei pachete investitionale sint: cel Clasic, cu risc scazut, ce presupune investirea in mare parte in obligatiuni, cel Moderat, cu grad de risc mediu, ce presupune directionarea banilor catre fonduri de investitii cu structura mixta, atit obligatiuni, cit si actiuni, si cel Dinamic, cu grad de risc ridicat, ce presupune plasarea banilor in fonduri de investitii cu diversificare globala, dar cu accent pe piete emergente. Rentabilitatea anuala medie este de 11-12% pentru pachetul dinamic, de 8-9% pentru pachetul Moderat si de 6-7% pentru pachetul Clasic. Contributia minima este de 50 de euro.

Pe piata exista insa si alti jucatori importanti cum ar fi Allianz-Tiriac si BCR Asigurari. Asigurarea unit-linked prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vindut produsul pune deo-parte din acesti bani si ii administreaza, cu randamente cit mai mari. In plus, ne putem retrage banii atunci cind dorim. Avantajul unei asigurari de tip unit-linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decit in cazul unei asigurari traditionale. Astfel, la sfirsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fie sub forma unei pensii private. Cel mai bun randament al unui produs de tip unit-linked a fost anul trecut de 31%, inregistrat de un fond denominat in lei, administrat de Interamerican si care plaseaza aproximativ 70% din activele fondului in actiuni listate pe Bursa de la Bucuresti (inclusiv pe piata Rasdaq). Este important sa subliniem faptul ca produsele de asigurari de viata din categoria unit-linked sint instrumente de protectie si planificare financiara pe termen lung, considera Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac. In opinia acestuia, eficienta politelor unit-linked este relevanta in conditiile in care sint emise pe perioade minime de 10 ani. „Nu credem ca ar fi corect sa evidentiem unul sau altul dintre programele investitionale sub aspectul randamentelor realizate din mai multe motive: pe de o parte, fiecare dintre aceste programe are la baza strategii investitionale care exprima un raport risc-randament individualizat. Pe de alta parte, fluctuatiile inregistrate in ultimii ani pe pietele financiare internationale au fost reflectate de evolutia preturilor unit-urilor programelor investitionale externe", a mai spus Onofrei. Produsul specific al Allianz-Tiriac a fost lansat sub denumirea Aliat.

Vezi cit de credibile sint bancile din Romania, pe www.cotidianul.ro/select