Luni, Cotidianul va va oferi monografia „Hrana. Spune-mi ce maninci, ca a-ti spun cine esti". Acest volum din Colectia Enciclopedica detaliaza si excesul ce caracterizeaza statele prospere, si gravele crize de hrana care le afecteaza pe cele subdezvoltate.

Inegalitatile in ceea ce priveste distributia hranei constituie un fenomen cu o istorie la fel de lunga precum cea a consolidarii marilor civilizatii. Desi progresul a adus ameliorari in privinta igienei alimentare si a parcursului bolilor cauzate de nutritie, la ora actuala, balanta dintre zonele cu abundenta alimentara si cele in situatie de criza este departe de a fi atins punctul de echilibru. In ciuda faptului ca cercetarile din domeniul nutritiei au favorizat, in cursul secolului trecut, descoperirea unor remedii pentru bolile cauzate de carente alimentare, in prezent, numarul celor care sufera de astfel de boli se ridica la ingrijoratoarea cifra de 800 de milioane.

Beri-beri, rahitismul, anemia sau scorbutul sint maladii care afecteaza intr-o proportie alarmanta tarile situate in jurul liniei Ecuatorului, intre cele doua tropice, si in special pe cele din continentul negru. Africa detine tristul record de a numara cele mai sarace 25 de state din lume, iar aceasta realitate economica se reflecta in starea precara a sanatatii locuitorilor acestor zone. Diabetul, bolile cardiovasculare si obezitatea sint, pe de alta parte, afectiuni care ating o proportie deloc neglijabila din locuitorii statelor dezvoltate.

Oroarea de grasimi si dulciuri, obsesia pentru alimente cu virtuti terapeutice, asa-numitele „alicamente", precum si sumele halucinante investite anual in programe pentru slabire sint tot atitea semne care reflecta dereglarile de comportament alimentar ce afecteaza statele prospere. Anne-Lucie Raoult-Wack, autoarea studiului pe care vi-l ofera Cotidianul, atrage atentia asupra unui paradox care caracterizeaza obiceiurile de consum ale occidentalilor: indivizii sint, pe de-o parte, coplesiti de excesul de produse alimentare spre care sint indreptati de o avalansa de reclame, iar, pe de alta parte, sint bombardati de precepte ale unei vieti sanatoase, care presupune un regim auster. O astfel de tensiune, instalata pe fondul unui ideal de frumusete cuantificat in cit mai putine kilograme, are drept consecinte adevarate patologii, ale caror extreme sint bulimia si anorexia nervoasa.