Cifra aceasta este, ca notorietate, replica primei cifre „branduite" a acestui an: „322". Desi, spre deosebire de „322", „70%" nu e demonizata, ea merita, de acum inainte, toata atentia.

Putin peste 70% din numarul total al alegatorilor au absentat la alegerile pentru Parlamentul European. La referendumul pentru votul uninominal propus de Traian Basescu, absenteismul a avut o cota si mai ridicata: putin peste 73%.

Ca regula, adversarii politici ai taberei conduse de Traian Basescu au incarcat acest procent cu sensuri pozitive pentru ei si cu sensuri negative pentru seful statului. Au spus ca refuzul romanilor de a participa la vot indica o scirbire de circul politic din care, suspect (cum ar spune Luis Lazarus, nu?), s-au autoexclus cu gratie. In consecinta, au apasat pe aceasta cifra mai ales in privinta referendumului, unde au si plusat de altfel, speculind ieftin: au spus ca, daca 73% dintre romani s-au aratat neinteresati de obiectul referendumului, refuzul lor se cuantifica in dreptul celor care au spus NU. Desigur, cei care au formulat o asemenea ipoteza au uitat sa aplice aceeasi „linie de argumentatie" si in cazul euroalegerilor, insa nu e timpul trecut.

Pe de alta parte, desi a dat asigurari ca a primit o lectie cu ocazia referendumului si ca intelege sensul protestului „majoritatii tacute" sau, cum vreti sa ii spuneti, „adormite", Traian Basescu a fost actantul politic care a suferit de pe urma absenteismului masiv.

A si sugerat asta, lasind sa se inteleaga ca e cam nemultumit de spiritul civic al romanilor, dar, pe de alta parte, acceptind si faptul ca prestatia sa de acum nu a mai fost, din diverse motive, la inaltimea celor cu care ne obisnuise.

70% a devenit in felul acesta cifra momentului. Sigur ca, acum, ea este invocata polemic si/sau vindicativ. Insa situatia nu va ramine asta. Ambele tabere - pro si contra Basescu -, inghetate de rezultatele dublului scrutin din 25 noiembrie intr-un echilibru fragil si care nu va mai tine multa vreme, sint constiente ca acolo, in „somnul" celor aproximativ 70% de „refuzaci", e cheia succesului sau, dimpotriva, a esecului lor imediat si pe termen mediu. Cine va trezi cea mai mare parte dintre cei „tacuti" in 25 noiembrie va lua potul cel mare.

Cristian PATRASCONIU este Senior Editor