Nagacevschi a precizat ca, in cazul in care autoritatile de la Chisinau vor decide sa se retraga din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, atunci Republica Moldova va fi exclusa automat din Consiliul Europei.
Presedintele Voronin a declarat
Nagacevschi a precizat ca, in cazul in care autoritatile de la Chisinau vor decide sa se retraga din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, atunci Republica Moldova va fi exclusa automat din Consiliul Europei.
Presedintele Voronin a declarat vineri ca autoritatile de la Chisinau vor contesta decizia CEDO privind inregistrarea Mitropoliei Basarabiei, daca Patriarhia Romana nu revine asupra hotararii sale de a deschide trei eparhii istorice in Republica Moldova. "Nu dorim repetarea situatiei din Kosovo in Moldova. De aceea vom rasturna decizia Curtii de la Strasbourg, daca dezordinea din jurul Mitropoliei Moldovei nu inceteaza", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Vladimir Voronin pentru postul de televiziune NIT. "Asta e o declaratie oficiala. Eu nu arunc cu cuvinte cand e vorba de astfel de probleme. Nu putem sa ne targuim cu credinta noastra si nu vom face din credinta un ostatic al politicii", a insistat in acelasi interviu presedintele Voronin.
In urma unei decizii a Curtii Europene pentru Drepturile Omului din 2003, Guvernul de la Chisinau a fost obligat sa inregistreze Mitropolia Basarabiei, fortata sa-si intrerupa activitatea in timpul ocupatiei sovietice, reactivata in 1992.
Referindu-se la recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu privind o eventuala regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul UE, Voronin a acuzat Romania ca, intrand in UE, nutreste visul reunificarii, informeaza Rompres. Dar acest lucru nu se va intampla, a sustinut Voronin, invocand "cei 650 de ani de statalitate moldoveneasca", una dintre ideile promovate obsesiv in ultima vreme de autoritatile comuniste de la Chisinau. "Daca ar fi sa iei in serios Bucurestiul ar trebui revizuite tratatele de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce ar insemna o revizuire a intregii Europe, ceea ce ar lovi ca un bumerang insasi Romania", a afirmat liderul de la Chisinau. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.