9,7 miliarde minute - traficul in retelele telefonice mobile
3,9 miliarde minute - cel din retelele de telefonie fixaTelefonia mobila castiga tot mai mult teren in fata celei fixe. Fie ca este vorba despre comoditate, telefonul mobil aflandu-se
9,7 miliarde minute - traficul in retelele telefonice mobile
3,9 miliarde minute - cel din retelele de telefonie fixaTelefonia mobila castiga tot mai mult teren in fata celei fixe. Fie ca este vorba despre comoditate, telefonul mobil aflandu-se in permanenta in preajma ta indiferent unde te afli, fie ca este vorba despre pachetele promotionale lansate de operatori, numarul minutelor de convorbiri in telefonia mobila este de aproape 2,5 ori mai mare decat cele din telefonia fixa, se arata in raportul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologie (ANRCTI).
Acesta prezinta principalii indicatori si evolutiile inregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila, acces la Internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date din Romania pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie a anului 2007 si a fost realizat pe baza datelor raportate de aproape 2.000 de furnizori de retele sau servicii de comunicatii electronice care au fost operationali in perioada amintita.
Astfel, traficul total realizat in retelele mobile de telefonie (cu exceptia roamingului) a atins valoarea de 9,7 miliarde minute, ponderea cea mai mare fiind detinuta de traficul catre retelele proprii (79,3%), care a crescut cu 25,8%, fata de perioada precedenta.
Spre comparatie, traficul total de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa din Romania (fie prin retelele publice fixe proprii, fie prin retelele unor terti) era de 3,9 miliarde minute, inregistrand o scadere cu aproximativ 8% fata de sfarsitul anului trecut.
Volumul total de trafic realizat de catre utilizatorii finali ai celor 70 de furnizori alternativi de servicii de telefonie la puncte fixe (inclusiv prin tehnologie VoIP), utilizand fie propriile retele, fie retelele unor terti, atinge valoarea de 1,23 miliarde minute, cu 5,3% mai mult fata de perioada precedenta de raportare, reprezentand 31,5% din valoarea traficului total de voce realizat la puncte fixe. Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.In medie, fiecare utilizator transmite lunar 13 mesaje scriseTraficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat in retelele mobile, urmat de traficul catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de traficul catre retele internationale (2%), fiecare segment inregistrand cresteri comparativ cu perioada anterioara. Media lunara a traficului de voce initiat de catre un utilizator al serviciilor de telefonie mobila a crescut cu 8 minute, ajungand la o ora si 23 de minute, datorita unei rate semestriale de crestere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de crestere a numarului de utilizatori (+12%).
Şi in ceea ce priveste utilizarea altor tipuri de servicii s-au constatat cresteri semnificative. Astfel, traficul de mesaje scrise din perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2007 a crescut cu 27% fata de traficul inregistrat in semestrul al doilea din 2006 si cu 40% fata de aceeasi perioada a anului 2006, rezultand o medie de 13 mesaje scrise pe utilizator transmise lunar. Dupa scaderea inregistrata in a doua jumatate a anului 2006, traficul de mesaje multimedia a crescut cu 40% in primele sase luni din 2007.Numarul conexiunilor la Internet a crescut cu 30%La aceeasi data, in Romania, un numar de peste 1.300 de furnizori ofereau servicii de acces la Internet, numarul conexiunilor care permit accesul la Internet ajungand la aproximativ 4,5 milioane (inclusiv conexiuni de acces mobil prin HSCSD, GPRS, CDMA, 3G si conexiuni de acces dial-up la puncte fixe), din care mai mult de 2 milioane reprezentau conexiuni de acces pentru care se plateau abonamente. Din totalul de conexiuni, 1,51 milioane reprezinta conexiuni de acces in banda larga la puncte fixe, iar 0,82 conexiuni de acces mobil in banda larga, astfel incat rata de penetrare la 100 locuitori a serviciilor de acces la Internet in banda larga la puncte fixe si mobile a atins valoarea de 11%.
Numarul total de conexiuni la Internet de banda larga a ajuns la 2,33 milioane in primul semestru al anului acesta, in crestere cu peste 30% fata de numarul de conexiuni inregistrat la sfarsitul anului 2006, potrivit unui raport al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii. Astfel, la sfarsitul anului trecut, numarul de conexiuni la Internet de banda larga era de 1,77 milioane, cu 50% mai multe decat in primul semestru al aceluiasi an (1,18 milioane conexiuni la internet broadband). La sfarsitul anului 2005 existau circa 750.000 de conexiuni, iar la sfarsitul primului semestru al aceluiasi an circa 520.000 de conexiuni la Internet broadband, se arata in raport.Micii cablisti, inghititi de pestii mariServiciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane abonati (in crestere cu 4% fata de sfarsitul anului 2006), in special pe baza unei cresteri cu 57,4% a numarului de abonati la retelele de retransmisie prin satelit de tip DTH.
Potrivit raportului ANRCTI, numarul abonatilor la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu, desi este in scadere cu 5%, evidentiaza, inca, potentialul de penetrare in consum pe care il au aceste servicii. Totodata, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate pe suport de cablu, inregistrata la 30 iunie 2007, era de 49,2%, in scadere fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2006, de 51,7%.
Scaderea numarului de furnizori de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale pe suport de cablu (cu 7%) se datoreaza, in principal, unor serii de achizitii/preluari ale unor companii de mici dimensiuni de catre principalii jucatori activi pe acest segment de piata.De doua ori mai multe cartele preplatite decat abonamenteRaportul ANRCTI privind comunicatiile electronice releva, totodata, faptul ca numarul utilizatorilor de cartele preplatite a atins dublul celor care platesc abonamente, fiind in crestere cu 12% in primul semestru al anului in curs fata de sfarsitul anului trecut. Numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila era, la 1 iunie a.c., de 19,5 milioane, dintre care numarul utilizatorilor cu abonament era de 6,5 milioane, iar restul foloseau cartele preplatite. In decembrie 2006 numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila era de 17,4 milioane, din care numarul utilizatorilor cu abonament ajungea la 5,9 milioane, iar cei pe baza de cartele preplatite (cartele de SIM active) erau in numar de 11,5 milioane.
Dintre cele doua milioane de noi utilizatori inregistrati la mijlocul anului, 70% au ales serviciile de telefonie mobila furnizate pe baza de cartele preplatite, mai mult cu 1,5 milioane de cartele SIM fata de 31 decembrie 2006, furnizate pe baza de abonamente lunar, reprezentand o evolutie a numarului de utilizatori cu abonament lunare de 11%, respectiv a numarului de utilizatori pe baza de cartele preplatite de 13%.
Utilizarea serviciilor de telefonie mobila pe baza de cartele preplatite continua sa-si consolideze pozitia ca pondere in numarul total de utilizatori in comparatie cu utilizarea serviciilor pe baza de abonament. Astfel, la mijlocul anului 2007, 66,5% din numarul total de cartele SIM corespundeau utilizatorilor de servicii de telefonie mobila preplatite, in timp ce 33,5% corespundeau numarului de abonamente la serviciile de telefonie mobila.
Din cei 6,5 milioane de utilizatori cu abonament lunar raportati la data de 30 iunie 2007, doua treimi erau persoane fizice, circa 4,4 milioane, iar o treime erau persoane juridice, 2,2 milioane.
Unui abonat persoana fizica ii este alocat in medie un numar de 1,3 cartele SIM, valoare care se mentine constanta fata de 31 decembrie 2006, in timp ce la nivel de persoane juridice, se utilizeaza in medie 4,6 cartele SIM pe baza de abonament, in crestere usoara fata de sfarsitul anului trecut cand se utilizau in medie 4,4 cartele SIM pe baza de abonament.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.