Moneda nationala a inregistrat ieri o usoara depreciere fata de euro, pe fondul unor cumparari mai mari de valuta, marele beneficiar al sedintei valutare fiind dolarul, care a crescut fata de moneda unica pe pietele internationale.
Cursul mediu
Moneda nationala a inregistrat ieri o usoara depreciere fata de euro, pe fondul unor cumparari mai mari de valuta, marele beneficiar al sedintei valutare fiind dolarul, care a crescut fata de moneda unica pe pietele internationale.
Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,5078 lei, fata de 3,4973 lei, vinerea trecuta, pe o piata unde cotatiile au crescut rapid la deschidere, de la 3,4940 lei la 3,5130 lei, ca urmare a unor cumparari mai mari de valuta efectuate in prima ora si jumatate a sedintei, pe o piata cu volatilitate redusa, conform dealerilor. "Aceeasi usoara tendinta de depreciere au avut-o si celelalte monede emergente, speculatorii aflandu-se in expectativa, datorita aprecierii dolarului", a precizat un dealer bancar. Cursul mediu al monedei americane a urcat de la 2,3681 la 2,3939 lei, datorita cresterii paritatii lui fata de euro.
Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat in primele ore de la 1,4637 la 1,4708 dolari/euro, dupa care s-a apreciat brusc pana la 1,4621 dolari/euro, pentru a se stabiliza apoi in jurul pragului de 1,4650 dolari/euro. Revenirea euro s-a datorat comentariilor negative ale unor oficiali ai Rezervei Federale americane referitoare la evolutia economiei SUA. Dobanzile interbancare overnight si one week s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, fara sa fie afectate de licitatia efectuata luni de BNR.
Banca centrala a atras luni toata suma de 4,8 miliarde lei (1,37 miliarde euro) pe care s-au oferit sa o plaseze 12 banci comerciale in depozite cu scadenta la doua saptamani, la dobanda anuala fixa de 7,50%, egala cu cea de politica monetara. Pe London Bullion Market, pretul unciei de aur de la fixingul de dimineata a fost de 783,75 dolari fata de 783,50 dolari vineri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.