Nu vreau, desigur, sa scuz gestul complet deplasat al lui Cioroianu, care a incercat si el sa se bage in seama cu Regele Spaniei, disperat sa obtina un dram de atentie in timpul unei vizite oficiale la Madrid. O scena cu adevarat patetica. Si, eviden
Nu vreau, desigur, sa scuz gestul complet deplasat al lui Cioroianu, care a incercat si el sa se bage in seama cu Regele Spaniei, disperat sa obtina un dram de atentie in timpul unei vizite oficiale la Madrid. O scena cu adevarat patetica. Si, evident, un "faux pas" diplomatic.
Sa-l aud, insa, pe Traian Basescu infierand lipsa de maniere mi se pare la fel de halucinant ca si celebrul sau discurs din Parlament cand, cu manie proletara, ii demasca pe fostii demnitari care continuau sa locuiasca in casele de protocol, desi functia nu ii mai indreptatea. Exact asa cum procedase si el! Ba chiar ii intrecuse pe multi, reusind performanta de a fi chirias - simultan - in trei vile repartizate de stat.
Recunosc, e fascinanta dezinvoltura cu care Traian Basescu critica la altii defectele care l-au facut celebru sau apucaturi care nu-i sunt catusi de putin straine. Ridicolul nu-l infricoseaza deloc. Cea mai buna dovada? Hilara declaratie prin care se plangea deunazi ca anumite partide (majoritatea, de fapt) l-au impiedicat sa-si exercite rolul de "mediator" al scenei politice romanesti, refuzand sa vina la Cotroceni pentru "consultari". Asta dupa ce, vreme de o luna, Traian Basescu a fost cel mai activ agent electoral din timpul campaniei pentru europarlamentare! Cam greu sa fii si arbitru, si jucator in acelasi timp!
Pe langa faptul ca s-a descalificat singur din ipostaza sa constitutionala de "mediator", presedintele Romaniei a demonstrat cu ocazia recentului referendum cat de mult ii pasa de fapt de "marile proiecte" pe care le flutura demagogic. Vezi cazul votului uninominal, marota sa preferata. Guvernul Tariceanu si-a asumat deja - cu succes - raspunderea pe Proiectul elaborat de Pro Democratia si, pana de curand, sustinut cu entuziasm de PD si Cotroceni. Traian Basescu nu putea, insa, sa accepte ca liberalii sa-si lege numele de o reforma atat de populara. Asa ca a decretat brusc ca proiectul este mai mult decat prost, e de-a dreptul malefic. Si a convocat un referendum sortit din start esecului. A impuscat astfel doi iepuri dintr-o data: a sifonat laurii la care ar fi putut spera liberalii si si-a oferit pretextul de a face campanie pentru PD si PLD la europarlamentare.
Realitatea este, insa, evidenta: daca nu ar exista blocajul presedintelui, la urmatoarele alegeri am putea vota deja dupa noul sistem, gandit de Pro Democratia dupa consultarea tuturor partidelor politice. Daca, insa, Curtea Constitutionala ii va ridica inca o data mingea la fileu lui Traian Basescu, asa cum nedezmintit a facut-o in ultimul an, proiectul va ramane blocat sine die. Tot vechile reguli se vor aplica si in anul electoral 2008. Ceea ce, de fapt, convine de minune celor doua partide prezidentiale - care nu si-au gasit deocamdata alta identitate in afara de sustinerea neconditionata a liderului de la Cotroceni. In plus, reformarea imediata a sistemului electoral l-ar lasa pe presedinte fara o valoroasa tema de campanie. Asa ca Traian Basescu este la fel de dedicat uninominalului ca si bunelor maniere. Restul e balet propagandistic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.