Actiunile de control care au vizat produsele de post au scos la iveala incalcari grosolane ale normelor in vigoare privind etichetarea produselor. Consumatorii care luau de buna eticheta „produs de post“ s-au trezit ca au pacatuit fara s
Actiunile de control care au vizat produsele de post au scos la iveala incalcari grosolane ale normelor in vigoare privind etichetarea produselor. Consumatorii care luau de buna eticheta „produs de post“ s-au trezit ca au pacatuit fara sa vrea din cauza ingredientelor lactate strecurate in compozitie.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat, saptamana trecuta, respectarea prevederilor legale referitoare la calitatea, publicitatea, prezentarea, etichetarea si comercializarea produselor de post. Controalele au scos in evidenta faptul ca unii comercianti, din dorinta castigului imediat, induceau in eroare consumatorul prin etichetarea incorecta a acestor produse, cumparatorii descoperind ulterior ca, in unele cazuri, continutul nu corespunde cu etichetarea produsului. Printre neregulile constatate s-a numarat si comercializarea produsului „pate vegetal cu masline“, care avea data durabilitatii minimale depasita cu 10 zile. Inspectorii au avut surpriza sa gaseasca pe rafturile unui magazin „texturat proteic de soia granule“, cu data durabilitatii minimale d epasita cu 30 zile. Un caz grav a fost comercializarea produsului „soia cuburi“, cu data durabilitatii minimale depasita cu 360 zile. Una dintre abaterile sanctionate se refera la informarea consumatorului, constatandu-se faptul ca etichetele a 46% din produsele verificate nu ofereau informatiile obligatori, care sa permita alegerea sortimentului dorit. S-a constatat in timpul verificarilor lipsa tuturor elementelor de identificare - caracterizare, in special la unii operatori economici care comercializau produsele vrac: soia, seminte de dovleac, masline, soia snitel, alune si arahide. In Bucuresti s-au constatat la comercializare biscuiti, stafide, alune, migdale, produse ambalate neetichetate, operatia de ambalare fiind facuta fara autorizatie in unitatile de comercializare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.