"Problemele cu 112 sunt foarte mari, in principal fiind vorba de fonduri. Din februarie, as putea intrerupe serviciul pentru ca nu mai sunt bani de salarii", a explicat Marcel Opris, sercretar de stat si director al STS.
El a mai spus ca pentru a putea localiza apelantul prin 112, STS a contribuit cu 99% din resurse, iar operatorii cu restul.
Localizarea apelantului serviciului 112 este posibila prin retelele de telefonie fixa nu si prin cele de telefonie mobila, a precizat miercuri STS dupa ce Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei pentru serviciul 112.
"Sistemul de localizare a apelului nu este implementat pentru retelele de telefonie mobila din cauza faptului ca aceasta informatie nu este transmisa de operatorii mobili catre 112. Implementarea acestei optiuni in retelele operatorilor mobili nu este de competenta Serviciului de Telecomunicatii Speciale care administreaza Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta. Procesul de infringement are ca motiv neimplementarea in retelele operatorilor de telefonie a facilitatii de localizare a apelantului ca si componenta a Serviciului Universal si ca urmare, netransmiterea acestor informatii catre Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta - 112", se arata in comunicatul STS.
Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta este pregatit din punct de vedere tehnic sa preia aceasta informatie in situatia in care operatorii de telefonie mobila o transmit, cu investitii minore, a mai precizat STS.
Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta nu este afectat de faptul ca miercuri Comisia Europeana a anuntat deschiderea procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru serviciul 112, a precizat joi Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS)
Comisia Europeana a deschis miercuri procedura de infringement impotriva Romaniei pentru numarul de urgenta 112 si, din aceeasi cauza, a dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie Polonia si Letonia, informeaza un comunicat.
"Cetatenii europeni - fie ca se deplaseaza ca turisti sau in interes de serviciu in tarile UE - trebuie sa se poata baza pe capacitatea serviciilor de urgenta de a-i localiza atunci cand dau un telefon la numarul de urgenta", a spus comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding. "Informatii despre localizarea celui care telefoneaza sunt deja disponibile in majoritatea tarilor UE si avem nevoie sa ne asiguram de urgenta ca numarul functioneaza bine in toate statele membre. Actiunea noastra de astazi (n.r.- miercuri) arata importanta pe care Comisia o acorda bunei functionari a numarului 112", a continuat oficialul european.
Comisia a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei, prin trimiterea scrisorii de notificare formala.