Conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, care au fost dedesubturile in afacerea „telefoanelor“. Sefii STS au explicat procedurile de achizitionare a cartelelor SIM si a telefoa
Conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, care au fost dedesubturile in afacerea „telefoanelor“. Sefii STS au explicat procedurile de achizitionare a cartelelor SIM si a telefoanelor mobile folosite la sectiile de vot in timpul alegerilor pentru Parlamentul European si la referendumul pentru votul uninominal. Replica STS a fost adresata sefului de campanie al PSD, care a declarat sambata ca are indicii ca STS este implicat in colectarea de date din sectiile de vot prin intermediul unor SIM-uri atribuite fiecarei sectii de votare.

Conform celor declarate de conducerea serviciului secret, achizitia SIM-urilor si a telefoanelor a fost facuta in conformitate cu legea. Cumpararea acestora, ca si folosirea lor nu au fost initiative ale STS, ci ale comisiilor tehnice de organizare a celor doua scrutinuri, au spus sefii serviciului.

Acuze
Liviu Dragnea a acuzat ca peste 16.000 de SIM-uri au fost achizitionate de STS pentru a sprijini Institutul de Statistica in colectarea de date si informatii despre procesul electoral. Dragnea nu a p utut preciza cu ce alte scopuri au fost achizitionate aceste cartele. „Nici noi nu stim pentru ce au fost date aceste cartele. (...) Nu stim nici daca problema e la STS, dar o verificare corecta si amanuntita ar putea sa ne dea explicatiile“, a spus vicepresedintele PSD. „Ni se pare incorect ca STS sa fie implicat in colectarea de date si informatii pentru ziua de maine (duminica alegerilor, n. red.). Cerem Curtii de Conturi sa verifice printr-un audit la MIRA si la STS daca cele cateva mii de SIM-uri au fost achizitionate legal, daca acest precontract e legal si daca aceste cheltuieli au fost efectuate corect“, a declarat Dragnea. Liderul social-democrat a mai adaugat ca se indoieste ca era necesara implicarea STS in procesul electoral si ca aceste cheltuieli ar putea fi inutile daca scopul e „sa obtinem trei-patru calupuri de informatii cu prezenta la vot“.

Explicatii
Generalul Marcel Opris, seful STS, a spus ieri ca serviciul pe care il conduce are obligatia legala sa asigure suportul tehnic de telecomunicatii pentru institutiile de stat care solicita acest lucru. In cazul alegerilor europene si a referendumului, a spus Opris, pentru organizare au fost constituite doua comisii tehnice, conduse de secretari de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). STS nu avea reprezentanti in cele doua comisii, dar a fost solicitat de acestea pentru a asigura suportul tehnic de transmisiuni. Pentru aceasta, prin HG 126/2007, serviciului i-au fost alocati 154.000 RON in februarie a.c..
Ulterior, dupa ce s-a luat, la nivel politic, decizia ca alegerile pentru Parlamentul European (PE) si referendumul sa se desfasoare in paralel, s-a decis subit ca este nevoie de o monitorizare foarte exacta a prezentei la vot.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.